Patiënten en hun mantelzorgers worden de dupe van de regeldrift van de overheid. De vereniging voor mantelzorgers en vrijwilligers Mezzo waarschuwt dat de beoogde participatiesamenleving in gevaar komt door allerlei regels, richtlijnen en protocollen in de zorg. Dat meldt het Parool.
De organisatie spreekt zich uit aan de vooravond van de behandeling van de begroting van VWS in de Tweede Kamer, die deze week plaatsvindt. Volgens Mezzo bestaat de neiging om de zorg steeds meer in regels te gieten. De organisatie noemt een aantal voorbeelden: mantelzorgers van wie de bijstandsuitkering wordt gekort of stopgezet omdat ze door hun zorgtaken niet aan solliciteren toekomen, of een mantelzorger die dichter bij de zorgbehoevende wil gaan wonen, maar hiervoor geen urgentieverklaring krijgt.
Deze strikte regelingen staan de participatiesamenleving volgens Mezzo in de weg. Vanaf 2015 moeten gemeenten gaan samenwerken met mantelzorgers, maar ze krijgen er wel 25 procent minder budget voor dan ze nu van het Rijk krijgen. Directeur Liesbeth Hoogendijk van Mezzo is bang dat de rekening bij de mantelzorgers wordt neergelegd. De mantelzorgvereniging hekelt het idee dat naasten verplicht worden om mantelzorg te verlenen, zoals bijvoorbeeld bij zorginstelling de Vierstroom uit de regio Gouda. Familieleden van bewoners van verpleeghuizen van Vierstroom worden 'moreel verplicht' om een handje te helpen. Volgens Mezzo is het veel beter om familieleden te vragen hoe ze kunnen helpen, in plaats van hulp verplicht te stellen.
Mezzo roept de overheid op tot minder regels in plaats van meer en instanties worden aangemaand om uit te gaan van vertrouwen in plaats van wantrouwen. Werkgevers zouden werk moeten maken van een mantelzorgvriendelijk personeelsbeleid.
© Nationale Zorggids