65 procent van de speenkoorden voldoet niet aan veiligheidseisen

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft recent een onderzoek uitgevoerd naar de veiligheid van speenkoorden. Van de twintig geteste speenkoorden voldeden dertien niet aan de gestelde veiligheidseisen. Deze onveilige speenkoorden zijn door de fabrikanten teruggeroepen, en de verkoop is gestopt totdat de producten weer voldoen aan de regelgeving. De NVWA heeft aan de betrokken producenten bestuurlijke boetes opgelegd. Dit meldt de toezichthouder.

De belangrijkste problemen bij de afgekeurde speenkoorden waren te lange koorden, losse kleine onderdelen, en het ontbreken van ventilatieopeningen in de clip. Deze gebreken kunnen leiden tot verstikkingsgevaar voor jonge kinderen. Van de onderzochte producten hadden vijf speenkoorden een te lang koord, bij acht kwamen kleine onderdelen los, en bij twee ontbraken de noodzakelijke ventilatieopeningen. Daarnaast ontbrak bij vijf producten de contactinformatie van de producent, een vereiste volgens de wetgeving.

Strenge veiligheidsvoorschriften

Speenkoorden moeten aan strenge veiligheidsvoorschriften voldoen, zoals vastgelegd in het Warenwetbesluit algemene productveiligheid. De NVWA onderzoekt regelmatig producten om te garanderen dat ze veilig zijn voor gebruik, met name voor kwetsbare groepen zoals jonge kinderen. Normen voor speenkoorden omvatten afspraken over de maximale lengte, de stevigheid van het materiaal en de aanwezigheid van ventilatieopeningen om verstikking te voorkomen.

Risico op verstikking

De aanleiding voor het onderzoek was een enquête onder ouders en verzorgers in 2023, waarin meerdere meldingen naar voren kwamen van speenkoorden met gebreken. In sommige gevallen kwamen kleine onderdelen los, wat zorgde voor gevaarlijke situaties waarin kinderen dreigden te stikken.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky