Corona tijdens zwangerschap leidt níet tot verhoogd risico complicaties

Tijdens de coronapandemie ontstond wereldwijd bezorgdheid over de mogelijke impact van het virus op zwangere vrouwen en hun baby’s. Zij kregen dan ook te maken met strikte voorzorgsmaatregelen. Uit recent promotieonderzoek van Frederieke Gigase, gepresenteerd aan Tilburg University, blijkt echter dat een coronabesmetting tijdens de zwangerschap geen verhoogd risico op complicaties met zich meebrengt. Dit meldt Tilburg University.

Aan het begin van de pandemie werden zwangere vrouwen gezien als een kwetsbare groep. Zij zouden een verhoog risico hebben op ernstig verloop van corona. Vroege onderzoeken suggereerden dat een COVID-19-infectie zou kunnen leiden tot problemen zoals vroeggeboorte of opnames op de Intensive Care voor zowel moeder als kind. Dit zorgde ervoor dat wereldwijd behoorlijke maatregelen werden genomen. Zo mochten partners van zwangere vrouwen die besmet waren niet bij de bevalling aanwezig zijn, en werd contact tussen grootouders en pasgeborenen vaak maandenlang uitgesteld.

Maatregelen onnodig volgens nieuw onderzoek

Het promotieonderzoek van Gigase, uitgevoerd onder meer dan 15.000 zwangere vrouwen in New York, Rotterdam en Tilburg, toont echter aan dat deze voorzorgsmaatregelen mogelijk te streng waren. Het onderzoek laat zien dat een actieve corona-infectie tijdens de zwangerschap niet leidt tot een verhoogd risico op complicaties. Het moment van besmetting maakte daarbij niets uit. Ook bleek er geen verhoogde kans te zijn op postpartum depressie.

Unieke aanpak tijdens de pandemie

Wat dit onderzoek bijzonder maakt, is het grote aantal deelnemers en de herhaalde metingen gedurende de zwangerschap. Tijdens de pandemie werd op meerdere momenten bloed geprikt, waardoor zelfs asymptomatische COVID-19-infecties konden worden vastgesteld. Daarnaast werd gedetailleerde gegevens verzameld over de levensstijl van de moeders, hun welzijn na de bevalling en geboorte-uitkomsten zoals vroeggeboorte en het geboortegewicht.

“Ondanks de begrijpelijke zorgen aan het begin van de pandemie, toont ons onderzoek aan dat COVID-19 geen significante gevolgen heeft voor de zwangerschap of mentale gezondheid van gezonde zwangere vrouwen. Dit soort bevolkingsonderzoeken is essentieel voor de samenleving, omdat het beleidsmakers helpt goed geïnformeerde beslissingen te nemen. Het kan ook bijdragen aan het verminderen van onnodige angst bij zwangeren en hun familie,” aldus Frederieke Gigase.

Door: Nationale Zorggids