Door sterkte veranderingen in de hersenfuncties tijdens de zwangerschap, wordt de band tussen moeder en kind beïnvloed. Uit onderzoek door het Amsterdam UMC en de Universiteit Leiden onder veertig vrouwen blijkt dat er onder meer een betere samenhang ontstaat tussen hersengebieden in het default mode network – een netwerk van hersengebieden dat het meest actief is in ruststand. Een belangrijke plek waar sociale en zelfperceptieprocessen plaatsvinden. Dit meldt de Universiteit Leiden.
“De structurele en functionele veranderingen die we vonden in dit netwerk, impliceren dat een zwangerschap de basisactiviteit van de hersenen kan veranderen, wat van invloed kan zijn op hoe vrouwen zichzelf en hun kindje zien”, zegt hoofdonderzoeker Elseline Hoekzema.
Default mode network
Zwangere vrouwen met beter verbonden hersengebieden in het default mode network, blijken een warmere band te hebben met hun kind en bij hen waren in mindere mate afwijzende gevoelens aanwezig. Ook signalen van hun kindje worden door het lichaam van deze moeders gevoeliger ontvangen.
Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky