Vrouwen die zwanger zijn moeten oppassen voor het parvovirus. Daarvoor waarschuwt het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Het virus veroorzaakt de vijfde ziekte, maar kan gevaarlijk zijn voor het ongeboren kind. Deze kan er zelfs door komen te overlijden in de baarmoeder. Het is dus van groot belang dat zwangere vrouwen met het parvovirus zich laten behandelen. In het Leids ziekenhuis zijn dit jaar al dertien vrouwen, waarvan vier in de laatste anderhalve week, ertegen behandeld. Dit meldt NOS.
De vijfde ziekte is normaal een vrij onschuldige ziekte voor kinderen en volwassenen, maar voor baby’s in de buik is dat niet het geval. Artsen in het LUMC maken zich zorgen om de toename van het aantal meldingen van het parvovirus. Ondanks er hiervoor geen meldplicht is, is een flinke stijging in Nederland én Europa te zien. Normaal belanden slechts enkele vrouwen per jaar in het ziekenhuis voor een behandeling, maar in zes maanden tijd heeft het LUMC al dertien zwangeren met het parvovirus gezien. Gelukkig overleven de meeste besmette kinderen in de baarmoeder het na een bloedtransfusie. “Maar met een klein deel gaat het niet goed”, zegt hoogleraar verloskunde Monique Haak.
Bloedtransfusie
Het is pas mogelijk een bloedtransfusie te geven als het virus tijdens de 20-wekenecho wordt ontdekt. Haaks wil geen onrust creëren, maar juist bewustzijn onder verloskundigen en echoscopisten. Het is soms best lastig om een parvobesmetting op de echo te zien.
Besmettelijkheid parvovirus
Corona en bijvoorbeeld mazelen zijn veel besmettelijk dan parvo. Deze besmetting loop je eigenlijk pas op na intensief contact met een besmet persoon. Verspreiding vindt meestal plaats binnen gezinnen en op de kinderopvang of school. Extreme voorzichtigheid is volgens Tjalling Leenstra van het RIVM niet nodig. Maar vrouwen die in de eerste twintig weken van hun zwangerschap te maken hebben gehad met een kindje met de vijfde ziekte, moeten hier wel hulp voor zoeken.
Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky