Bij het Meldpunt en Expertisecentrum Bijwerkingen Implantaten (MEBI) zijn binnen een jaar tijd 33 meldingen binnengekomen over het koperspiraaltje IUB Ballerine MIDI. Dit koperspiraaltje is sinds april 2019 beschikbaar. In verhouding met het aantal meldingen dat MEBI heeft ontvangen over andere koperspiraaltjes zijn dit relatief veel meldingen over een specifiek koperspiraaltje. Daarom roept het Rijksinstuut voor Gezondheid en Milieu (RIVM) vrouwen en zorgverleners op om problemen met Ballerine en andere koperspiraaltjes te melden bij MEBI. Hoe eerder MEBI op de hoogte is van mogelijke bijwerkingen hoe eerder MEBI eventuele problemen met implantaten tijdig kan signaleren. Dit meldt RIVM.
Tussen 24 januari 2020 en 19 januari 2021 heeft MEBI in totaal 22 meldingen ontvangen over Ballerine.
De meeste meldingen (31) kwamen van verloskundigen, gynaecologen en huisartsen en gingen vooral over (gedeeltelijke) uitstoting van het spiraaltje en/of zwangerschap bij vrouwen die een Ballerine koperspiraaltje hadden. Andere klachten, zoals perforatie van de baarmoeder door het spiraaltje, werden minder vaak gemeld. Melders maken zich zorgen over de effectiviteit van dit spiraaltje. MEBI wil de mogelijke bijwerkingen van dit spiraaltje daarom goed in de gaten houden.
Uitstoting, perforatie van de baarmoeder en/of zwangerschap komen bij alle spiraaltjes voor. Om met zekerheid te kunnen zeggen of dit vaker voorkomt bij Ballerine dan bij andere koperspiraaltjes zou voor elk type koperspiraaltje het daadwerkelijke aantal opgetreden uitstotingen, perforaties en zwangerschappen ten opzichte van het totale aantal geplaatste koperspiraaltjes berekend moeten worden en onderling vergeleken. Gegevens over deze aantallen ontbreken.
Meld bijwerkingen
Het is belangrijk dat verloskundigen, gynaecologen, huisartsen en patiënten mogelijke bijwerkingen of problemen met Ballerine en andere koperspiraaltjes melden via de website van MEBI.
Door: Nationale Zorggids