Kilo’s kwijt vanwege een dagelijkse of wekelijkse prik: zijn Ozempic en Saxenda echt zulke wondermiddelen?

Hollywoodsterren zweren erbij en ook in Nederland worden Ozempic en Saxenda steeds vaker gebruikt om af te vallen. In een paar jaar tijd hebben de diabetesmiddelen van het merk Novo Nordisk een ware doorbraak veroorzaakt in dieetland. Maar het gebruik brengt wel risico’s en bijwerkingen met zich mee. Operazangeres Wiebke injecteert sinds twee jaar Saxenda en is nog steeds op zoek naar ‘het magische punt’, waarbij ze zo min mogelijk bijwerkingen ervaart maar nog wel afvalt. Ook apotheker Marloes Dankers deelt haar dubbele gevoelens bij de hype.

“Stop je ermee? Dan komt het gewicht er vaak meteen weer aan, weten we uit onderzoek. Dat betekent dus een leven lang dagelijks – of wekelijks – injecteren”, aldus Marloes Dankers, als apotheker verbonden aan het Instituut Verantwoord Medicijngebruik. “Het is geen makkelijk middel dat je ‘even’ gebruikt om wat kilo’s af te vallen.”

Maar het werkt wél, is de ervaring van de 63-jarige Wiebke. Ze kampt al sinds haar jeugd met overgewicht en heeft een bmi van boven de 35. Eten is áltijd een thema voor haar geweest, maar door de Saxenda – waar het stofje liraglutide in zit – is ze er voor het eerst in haar leven niet mee bezig. “Ik had raar genoeg meer trek in roggebrood dan in iets zoets of zouts.” Tegelijkertijd twijfelt ze soms hoelang ze ermee doorgaat. “Ergens heb ik wel zo’n vaag stemmetje in mijn hoofd: ik pomp iets in mijn lichaam wat er niet in hoort.”

Lees het interview met Wiebke en Marloes hier.

Door: Nationale Zorggids / Bente Schreurs