Normal_lumc_leiden_ziekenhuis

Voor het eerst in Nederland heeft een vrouw een kind gekregen nadat eerder ingevroren eierstokweefsel bij haar was teruggeplaatst. De vrouw had stukken van haar eierstok laten invriezen omdat ze door kanker onvruchtbaar dreigde te worden. Dit melden NOS en de Volkskrant. 

Ingevroren weefsel terugplaatsen is op dit moment alleen mogelijk in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). “Het gaat bij zo'n behandeling meestal om vrouwen die kanker hebben gehad en daarom een chemokuur hebben ondergaan. Een chemokuur kan leiden tot onvruchtbaarheid. Daarom wordt, voorafgaand aan de behandeling, een eierstok uit het lichaam gehaald”, zegt gynaecoloog bij het LUMC Leoni Louwé. Maar niet alle kankerpatiënten komen in aanmerking voor de behandeling, laat Lucette van der Westerlaken weten. Zij is hoofd van het ivf-lab in het LUMC. Vooraf wordt er gekeken naar de kans op uitzaaiingen naar de eierstokken. Die kans is bijvoorbeeld te groot bij vrouwen met leukemie.

Het laboratorium bekijkt nu of het mogelijk is om eierstokweefsel in het lab te kweken zodat eicellen buiten het lichaam kunnen groeien en rijpen. “Eicellen zouden dan na bevruchting teruggeplaatst kunnen worden zonder risico op terugkeer van kankercellen”, aldus van der Westerlaken.

Er zijn wereldwijd al 42 kinderen geboren na terugplaatsing van ingevroren eierstokweefsel. Hierbij werd ongeveer de helft van de vrouwen op natuurlijke wijze zwanger. Bij de andere helft werd gebruikgemaakt van bijvoorbeeld een ivf-behandeling. Zo ook bij de Nederlandse vrouw. 

©Nationale Zorggids