Betere overlevingskansen voor mensen met kanker in Nederland

In 20 jaar tijd zijn de overlevingskansen van patiënten met kanker bemoedigend gestegen, blijkt uit de nieuwste cijfers van het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL). Bij verschillende soorten kanker zijn aanzienlijke verbeteringen zichtbaar in de 3-jaarsoverleving, mede door nieuwe behandelmethodes en betere diagnostiek. De 5-jaarsoverleving is tussen 2018 en 2022 met 2 procentpunt gestegen naar 68 procent ten opzichte van 2013-2017. Ruim twee derde van alle kankerpatiënten zal de eerste 5 jaar na de ziekte dus overleven. Dit meldt IKNL.

De afgelopen 20 jaar is de 3-jaarsoverleving bij patiënten met solide tumoren met 11 procentpunten gestegen: van 60 procent in 2000-2004 naar 71 procent in 2020-2022. Vooral bij longkanker, nierkanker, sarcomen, slokdarmkanker en keelholtekanker zijn grote verbeteringen in de overleving zichtbaar.

Nieuwe kankermedicijnen

De introductie van nieuwe geneesmiddelen speelt een belangrijke rol in de verbeterde overlevingskansen. Voor longkanker kwamen er met name vanaf 2017 nieuwe geneesmiddelen beschikbaar. Maar niet alle patiënten profiteren van nieuwe geneesmiddelen. Het is volgens IKNL nodig om beter inzicht te krijgen in bij wie nieuwe geneesmiddelen niet effectief zijn, zodat onnodige bijwerkingen voorkomen kunnen worden.

Vroege detectie

Betere overleving kan ook worden bereikt door vroege detectie van kanker. Dit is bijvoorbeeld mogelijk via bevolkingsonderzoek en verbeterde techniek, zoals geavanceerde beeldvormingstechnieken. Ook dragen betere behandelmethoden, zoals chirurgische ingrepen, bij aan de verbeterde overlevingscijfers.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky