Normal_baby_dokter_onderzoek_gezondheid

Het Respiratoir Syncytieel (RS) virus is een veel voorkomende en zeer besmettelijke infectie van de luchtwegen. Voor volwassenen blijft het meestal bij een verkoudheid maar zeer jonge kinderen kunnen er soms een zware longontsteking door oplopen. Vrijwel alle baby's raken voor het tweede levensjaar besmet met het RS-virus, maar ongeveer een op de honderd reageert zo heftig dat een ziekenhuisopname nodig is. Wetenschappers van het UMC Utrecht hebben nu ontdekt hoe dit komt. Dat meldt UMC Utrecht.

Hoe het kan dat het immuunsysteem bij sommige baby's zo heftig reageert is niet duidelijk. Wel is al langer bekend dat vitamine D nodig is voor de bescherming tegen de ziekte die door het RS-virus wordt veroorzaakt. Baby's met te weinig vitamine D in hun bloed hebben vaker last van het RS-virus. 

Bij besmetting met het RS-virus gaat het lichaam in de aanval. Wanneer de immuunreactie op het virus te heftig is, raken longcellen beschadigd en onstaat een soort longontsteking. Vitamine D houdt de immuunreactie van het lichaam onder controle maar die rem werkt niet bij iedereen. Om de remmende werking te kunnen uitvoeren moet vitamine D zich binden aan een receptor-eitwit. Bij een op de zeven mensen heeft deze receptor een iets andere vorm waardoor de remmende functie minder goed wordt uitgevoerd.

De wetenschappers van het UMC Utrecht hebben met genetisch onderzoek bevestigd dat vitamine D bij mensen met een anders gevormde receptor-eiwit inderdaad geen remmende werking heeft. Baby's met een anders gevormde eiwit hebben zeventig procent meer kans op een longontsteking door het RS-virus dan baby's met een normale receptor, blijkt uit het onderzoek.

“Het betekent dat het innemen van voldoende vitamine D niet altijd volstaat om te beschermen tegen het RS-virus,” zegt medisch bioloog dr. Marianne Boes van het UMC Utrecht. “Bij baby's met een anders gevormde receptor kan vitamine D ' niet op de rem trappen'. Deze kinderen zouden preventief behandeld kunnen worden met een nieuw maar duur medicijn. Het is in theorie goed mogelijk om deze baby's op te sporen via genetisch onderzoek,” aldus Boes.

© Nationale Zorggids