onderzoek ongeboren kind

DEN HAAG (Novum) - De mogelijkheden worden groter voor wetenschappers om onderzoek te doen bij ongeboren kinderen. De Tweede Kamer staat in meerderheid achter een wetsvoorstel van minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) dat dit regelt, zo bleek donderdag tijdens een debat.

Nu mogen artsen alleen onderzoek doen bij foetussen als dat nodig is om een aandoening bij de foetus zelf te behandelen, en dat niet kan wachten tot na de geboorte. Het gaat dan bijvoorbeeld om het maken van echo's en puncties. Volgens Schippers staan deze voorwaarden belangrijk medisch onderzoek in de weg.

Straks wordt ook onderzoek toegestaan waar de foetus zelf niets aan heeft, maar dat wel in het belang is van de wetenschap. Een voorwaarde is wel dat de risico's voor het ongeboren kind minimaal zijn. Het gaat bijvoorbeeld om onderzoek naar manieren om problemen met de groei vroegtijdig op te sporen.

D66-Kamerlid Pia Dijkstra stelde voor om het verbod op het kweken van embryo's speciaal voor wetenschappelijk onderzoek op te heffen. De rest van de Tweede Kamer vindt het nog te vroeg voor dat besluit, net als minister Schippers.