D66'er Pia Dijkstra volgt Ernst Kuipers op als minister voor Medische Zorg
2 februari 2024 om 08:12
2 minuten lezen

D66’er Pia Dijkstra volgt Ernst Kuipers op als minister voor Medische Zorg

Pia Dijkstra treedt als minister voor Medische Zorg toe tot het demissionaire kabinet. Zij is door haar partij D66 voorgedragen als opvolger van Ernst Kuipers, die vervroegd is opgestapt voor een tot dusver niet nader genoemde baan in het buitenland.

Dijkstra (69) neemt de onderwerpen over die Kuipers ook onder zijn hoede had, maar draagt niet de eindverantwoordelijkheid voor het hele ministerie van Volksgezondheid. Die blijft in handen van minister Conny Helder totdat een nieuw kabinet aantreedt.

Dijkstra was ruim tien jaar Tweede Kamerlid voor D66. Zij voerde onder meer het woord over volksgezondheid en medische ethiek. D66-leider Rob Jetten prijst haar als iemand met “een heel groot hart voor de zorg, de mensen die daar werken en de patiënten.”

Begrotingsbehandeling

Ook premier Mark Rutte noemt het “goed nieuws” dat Dijkstra de post van minister voor Medische Zorg op zich wil nemen, laat hij op X weten. “Het kabinet is hiermee weer op sterkte.”

De afgelopen maanden vertrokken verschillende bewindslieden uit het demissionaire kabinet. Voormalig minister Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken, CDA) werd Eurocommissaris voor Klimaat, ex-minister Sigrid Kaag (Financiën, D66) VN-gezant voor de wederopbouw van Gaza en staatssecretaris Gunay Uslu (Cultuur en Media, D66) de nieuwe baas van reisorganisatie Corendon. Zij zijn inmiddels vervangen. De vervanging van Kuipers (D66) heeft lang op zich laten wachten. Naar verluidt is hiermee bewust gewacht tot na de begrotingsbehandeling van VWS, vorige week.

Donorwet

Als parlementariër maakte de voormalige nieuwslezeres Dijkstra vooral naam met de Donorwet, met de afschaffing van de verplichte bedenktermijn voor vrouwen die een abortus willen en met de initiatiefwet ‘voltooid leven’.

De Donorwet regelt dat alle inwoners bij overlijden automatisch orgaandonor zijn, tenzij zij actief hebben aangegeven geen donor te willen zijn. Op 1 januari 2023 is de verplichte minimale bedenktermijn van vijf dagen bij abortus vervallen.

De initiatiefwet voltooid leven, die levensbeëindiging voor mensen die hun leven voltooid achten mogelijk wil maken, is nog niet in de Tweede Kamer behandeld. Dijkstra’s partijgenoot Anne-Marijke Podt heeft eind november een aangepaste initiatiefwet ingediend.

Door: ANP

Relevante artikelen

Alles van zorgpersoneel
    • Zorgpersoneel

    Ziekenhuisterreinen Treant nu helemaal rookvrij

    Gisteren om 14:33
    • Zorgpersoneel

    Rijnstate leent medewerkers uit aan andere ziekenhuizen

    Gisteren om 13:33