Tijdens de Week van de Motoriek is dit jaar opnieuw aandacht voor het belang van beweging en motorische ontwikkeling bij kinderen. Door een toenemende hoeveelheid zittend gedrag thuis en in de klas lopen motorische vaardigheden bij kinderen steeds meer achter, zo stelt IVN Natuureducatie. Deze organisatie benadrukt de noodzaak van actieve buitenlessen en bewegingsonderwijs in de natuur als essentieel voor een gezonde ontwikkeling. Dit meldt IVN.
Onderzoek toont aan dat buiten bewegen niet alleen goed is voor de motoriek, maar ook de concentratie, zelfbeheersing en emotionele stabiliteit van kinderen versterkt. In natuurlijke omgevingen worden kinderen uitgedaagd om creatiever en veelzijdiger te bewegen. Zo biedt klimmen in een boom bijvoorbeeld andere uitdagingen dan klimmen op een klimrek. Het buiten zijn vermindert daarnaast stress en overprikkeling, wat bijdraagt aan psychisch welzijn, aldus Vincent van der Veen van IVN Natuureducatie.
Integreren in curriculum
In landen als Noorwegen is bewegingsonderwijs in de natuur al geïntegreerd in het curriculum. En de voordelen zijn duidelijk: kinderen bewegen meer en ontwikkelen sterkere motorische vaardigheden. Volgens IVN is het dan ook hoog tijd dat Nederland stappen zet om meer groene lesomgevingen aan te bieden. Dit verbetert niet alleen de fysieke fitheid en motoriek, maar kan ook bijdragen aan betere concentratie, schoolprestaties en sociale ontwikkeling, besluit Van der Veen.
Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky