Kinderen die thuis en op school veel groen om zich heen hebben, hebben minder last van angstklachten dan kinderen die in een minder groene omgeving wonen. Dit blijkt uit Spaans onderzoek waarbij negen jaar lang ruim 500 kinderen zijn gevolgd, meldt het Nederlands Jeugdinstituut (NJi).
Kinderen die in hun omgeving veel groene plekken hebben, tonen lagere niveaus van angst dan kinderen die in stenen omgevingen wonen. Blootstelling aan groen kan volgens de onderzoekers dus bijdragen aan een betere mentale gezondheid onder kinderen.
Minder stress en meer autonomie
De onderzoekers benadrukken dat er geen causaal verband is gevonden tussen groen en minder angst, mede omdat ze niet weten hoe lang, hoe vaak en hoe de kinderen zich in de groene ruimtes bewegen. Een groene omgeving vermindert vermoedelijk de stress, omdat ze meer buiten zijn en meer beweging krijgen, of doordat ze minder op een schermpje kijken. Spelen in groene ruimtes kan ook leiden tot riskanter spel zonder toezicht van ouders, waardoor zij meer zelfvertrouwen ervaren en toenemende gevoelens van autonomie hebben. Maar hier zeker van te zijn is meer onderzoek nodig.
Grote pedagogische waarde
Volgens het Nederlands Jeugdinstituut is uit eerder onderzoek ook al gebleken dat groene ruimtes de mentale gezondheid van kinderen positief beïnvloeden. “De natuur heeft een grote pedagogische waarde. Het is jammer dat die waarde nog weinig wordt meegenomen in besluiten over de ruimtelijke ordening.”
Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky