Donny M. hoort strafeis van 28 jaar met tbs voor doden 9-jarige Gino

Het Openbaar Ministerie heeft woensdag 28 jaar cel en tbs met dwangverpleging geëist tegen de 24-jarige Donny M., verdacht van onder meer het ontvoeren, misbruiken en vermoorden van Gino van der Straeten (9). "De laatste 2,5 uur van zijn leven zijn verschrikkelijk geweest", aldus de officier van justitie. "Hij was de prooi van een roofdier dat op zoek was naar seks met een jongetje."

Gino verdween op 1 juni 2022 in Kerkrade, toen hij aan het voetballen was op een veldje nabij het huis van zijn oudste dus. Hij verbleef destijds bij haar omdat zijn moeder door ziekte niet voor hem kon zorgen. "Die avond gebeurde wat voor iedere ouder, zus, of broer de grootste nachtmerrie is", aldus het OM. "De ontvoering van een kind."

Drie dagen later arresteerde de politie M., die eerder met justitie in aanraking was geweest voor zedenmisdrijven met minderjarigen. Op zijn aanwijzing werd het in vuilniszakken verpakte lichaam van Gino gevonden, in een houthok in de buurt van zijn appartement in Geleen. De zaak heeft landelijk tot afschuw en beroering geleid.

Drugs

M. heeft de jongen mee naar huis genomen om hem te misbruiken. Hij heeft hem daar drugs toegediend, wat justitie kwalificeert als zware mishandeling. Uiteindelijk heeft hij hem in de badkamer gesmoord met een kussen. Volgens justitie is Gino twee uur en twintig minuten in de woning geweest. Het OM gelooft niet dat M. volledig is geweest in zijn verklaringen over wat daar precies is gebeurd. "We hebben geprobeerd in het onderzoek daar zo dicht mogelijk bij in de buurt te komen", aldus de officier.

Ook het maken en verspreiden van kinderpornografie en het misbruik van een 17-jarige jongen acht het OM bewezen.

Vrijdag pleit de advocaat van M. De uitspraak van de rechtbank wordt verwacht op 27 november.

Door: ANP