'Kabinet doet te weinig tegen overgewicht bij kinderen'

Het kabinet doet te weinig tegen overgewicht en obesitas bij kinderen, klagen gezondheidsorganisaties en artsen. Ze vinden dat het te gemakkelijk is voor jongeren om aan ongezond eten te komen, en willen daarom maatregelen.

De artsen en de organisaties zeggen in een brandbrief dat fastfood op steeds meer plekken rond scholen wordt verkocht. Daar zien de ondertekenaars naar eigen zeggen dagelijks de gevolgen van: "In de meest extreme gevallen zien zij tieners die 140 kilo wegen, die volledig aan bed gekluisterd zijn en geen toekomst meer voor zichzelf zien."

Gezond eten goedkoper

De gezondheidsorganisaties klagen dat het huidige kabinet bezuinigt op het voorkomen van overgewicht en de gezondheidsschade daarvan. Ze willen daarom dat gezond eten goedkoper wordt en dat reclame voor ongezond eten gericht op kinderen wordt verboden. Ook willen ze dat supermarkten en andere winkels meer gezond eten aanbieden en dat voedselfabrikanten meer gezond eten maken.

De gezamenlijke oproep van donderdag komt onder meer van het Diabetes Fonds, de Hartstichting, de Maag Lever Darm Stichting en de Nierstichting en van artsen van ziekenhuizen als Maastricht UMC+, het Jeroen Bosch Ziekenhuis, Erasmus MC en Leids Universitair Medisch Centrum. Ook de beroepsverenigingen voor diëtisten (NVD), gewichtsconsulenten (BGN) en jeugdartsen (AJN) staan achter de oproep, net als de belangenvereniging voor mensen met overgewicht en obesitas.

Door: ANP