'Kinderen leren niet meer zelfstandig problemen op te lossen'
30 september 2024 om 12:54
< 1 min lezen

‘Kinderen leren niet meer zelfstandig problemen op te lossen’

Hoogleraar pedagogiek Loes Keijsers aan de Erasmus Universiteit vindt dat ouders hun kinderen te vaak de hand boven het hoofd houden. Doordat ouders hen het liefst helpen alle problemen op te lossen, leren kinderen dat niet zelf meer. En hebben zij geen idee wat stress nu eigenlijk is. Dit meldt Algemeen Dagblad. 

Volgens Keijsers is het begrijpelijk wat ouders doen en bedoelen ze het goed, maar kinderen krijgen zo niet de mogelijkheid om zelf op te zoek te gaan naar een oplossing voor hun probleem. En het gevolg is dat kinderen niet leren omgaan met stress.

Vertrouwen

“Als je in je jeugd te maken krijgt met kleine stressmomenten ben je later, als je volwassen bent, simpelweg beter bestand tegen grote stressmomenten”, zegt de hoogleraar. Kinderen moeten leren om niet bij de kleinste problemen hun ouders in te schakelen, maar zelf stappen nemen om een oplossing te vinden. En daar moeten ze ook vertrouwen voor hebben én krijgen vanuit hun ouders.

Quick fix bestaat niet

Oprichter Justine Pardoen van Bureau Jeugd & Media vindt het ook niet gek dat jongeren vaker last hebben van psychische klachten dan vroeger. Een beschermde opvoeding is op het moment zelf erg fijn, maar zorgt ervoor dat kinderen niet bestand zijn tegen tegenslagen. Pardoen stelt ook dat jongeren steeds meer denken dat er overal een quick fix voor is. “Shit happens”, zegt ze. De huidige generatie kan minder goed tegenslagen incasseren, realistischer kijken en zelf verantwoordelijkheid nemen, besluit de expert.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky

Relevante artikelen

Alles van jeugdzorg
    • Jeugdzorg

    Jeugdzorg piept en kraakt, maar er is ook goed nieuws

    20 december 2024 om 12:16
    • Jeugdzorg

    Karremans ziet ‘enorm gevaar voor kinderen’ in sociale media

    20 december 2024 om 08:34