Jongeren gaan meedenken over beleid in eerste burgerberaad

Nederland start met het eerste burgerberaad voor jongeren, waarbij jongeren actief betrokken worden bij beleidsvorming. Dit initiatief maakt deel uit van de ontwikkeling van de Nationale Jeugdstrategie, waarbij jongeren zelf de belangrijkste thema’s kiezen en meedenken over oplossingen. Het doel is om een diverse groep jongeren, inclusief degenen die minder politiek betrokken zijn, een stem te geven in toekomstgericht beleid. Dit meldt de Nationale Jeugdraad.

De Nationale Jeugdstrategie wordt in twee fases ontwikkeld. In fase 1, die loopt van oktober 2024 tot en met juni 2025, wordt een jongerenregiegroep van honderd jongeren tussen de 12 en 29 jaar samengesteld. Zij bespreken, samen met beleidsmakers en experts, de belangrijkste thema’s voor jongeren. Daarnaast worden duizenden jongeren door heel Nederland betrokken via enquêtes en zes nationale evenementen. In mei en juni 2025 worden plannen gemaakt om de structurele betrokkenheid van jongeren in beleidsvorming te verankeren.

Fase 2, die start in juli 2025, richt zich op de implementatie van de actieplannen en beleidsdoelen die in fase 1 zijn ontwikkeld. Het kabinet zal besluiten over de precieze vormgeving en uitvoering van de strategie, waarbij verschillende ministeries betrokken zijn. De uiteindelijke uitvoering ligt in handen van het kabinet, dat ervoor moet zorgen dat de stem van jongeren blijvend gehoord wordt in het beleid.

Waarom een jeugdstrategie?

De problemen van jongeren in Nederland zijn complex en vaak onderling verbonden. Daarom is het cruciaal dat jongeren actief meedenken over beleid dat hen direct raakt. De Tweede Kamer stemde in mei 2023 unaniem voor de ontwikkeling van de Nationale Jeugdstrategie, waarmee concrete doelen en maatregelen worden opgesteld voor een structurele aanpak van de problemen van jongeren.

NJR, de koepel van veertig jongerenorganisaties in Nederland, leidt dit proces. Ze brengen jongeren en beleidsmakers samen om tot oplossingen te komen die aansluiten bij de behoeften van jongeren nu en in de toekomst.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky