Ouders van kinderen met obesitas die Saxenda voorgeschreven krijgen, moeten hiervoor diep in de buidel tasten. Ondanks dat het afslankmiddel in het basispakket van de zorgverzekering zit voor iedereen vanaf 12 jaar, vergoeden zorgverzekeraars alleen het gebruik door volwassenen. Ouders moeten hierdoor maandelijks 300 euro betalen voor het geneesmiddel, wat voor lang niet iedereen op te hoesten is. Kinderartsen waarschuwen voor ongelijkheid. Dit meldt NOS.
Ongeveer 120.000 kinderen in Nederland hebben obesitas. Kinderartsen maken hier grote zorgen over, want er zijn kinderen die op hun zevende al ernstige leververvetting hebben of ’s nachts aan de beademing moeten vanwege slaapapneu. Kinderartsen kunnen Saxenda voorschrijven, maar doen dat niet zomaar. Als leefstijlverandering niet het gewenste effect heeft, kan het middel van grote waarde zijn.
Ongelijkheid bij ander ziektebeeld ondenkbaar
Kinderarts-endocrinoloog Erica van denk Akker twijfelt soms echter aan het überhaupt voorschrijven van Saxenda aan kinderen. Ze vindt het niet eerlijk als het ene kind het niet krijgt omdat ouders het niet kunnen betalen en het andere kind wel omdat ouders er genoeg geld voor hebben. “Deze ongelijkheid heb ik nooit eerder zo meegemaakt en zou bij elk ander ziektebeeld ondenkbaar zijn”, zegt ze. Desondanks vindt ze het ook niet eerlijk om kinderen die het middel wel voorgeschreven kunnen krijgen, ervan te onthouden gezien de grote gezondheidsvoordelen van het vroegtijdig terugdringen van obesitas.
In strijd met richtlijnen
Artsen hebben als richtlijn dat kinderen eerst aan hun leefstijl moeten werken, voordat Saxenda een optie wordt. Lukt het niet met leefstijlveranderingen, dan komt het afslankmedicijn in beeld. De laatste optie is een maagverkleining die vergoed wordt voor een kleine groep kinderen. De vrees is echter dat zolang minderjarigen Saxenda niet vergoed krijgen, meer kinderen dan nodig een gastric bypass krijgen. “Dat is in strijd met onze richtlijn”, zegt de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK).
Maagverkleining minderjarigen
Kinderen komen alleen in aanmerking voor een maagverkleining na intensieve screening en begeleiding. Er gaat een strenge selectieprocedure aan vooraf. Zo kunnen kinderen alleen met een doorverwijzing van een kinderarts in een expertisecentrum geopereerd worden als alle andere behandelingen zonder succes zijn geprobeerd. Een landelijk platform, bestaande uit een kinderarts, chirurg, psycholoog en diëtist besluiten uiteindelijk over de ingreep. Met name jongeren die als kind suikerziekte of ander gewichtsgerelateerde aandoeningen komen ervoor in aanmerking.
Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky