Zorginstituut Nederland vindt niet dat minister Fleur Agema van Volksgezondheid het afvalmedicijn Wegovy moet laten vergoeden vanuit het basispakket van de zorgverzekering. Het medicijn is bewezen effectief om gewicht te verliezen, maar het is nog altijd niet duidelijk wat de verdere gezondheidseffecten zijn. Ook voor het zorgbudget zijn er risico’s, zegt Zorginstituut Nederland. De kosten kunnen oplopen tot 1,3 miljard euro per jaar. De organisatie vindt het daarom niet maatschappelijk te verantwoorden op Wegovy op te nemen in het basispakket. Dit met ZiN.
Ongeveer 7 miljoen mensen in Nederland hebben overgewicht, waarvan 14 procent kampt met obesitas. Zij hebben een Body Mass Index (BMI) van 30 of hoger. Wegovy is bedoeld voor patiënten met een BMI vanaf 27 en ten minste één aandoening die samenhangt met het gewicht, zoals een hart- en vaatziekte of diabetes type 2.
Gezondheidswinst
De werkende stof in Wegovy is semaglutide. Op basis van wetenschappelijk bewijs is deze stof als effectief bestempeld, maar tegelijkertijd zijn er ook veel onduidelijkheden. Zorginstituut Nederland weet bijvoorbeeld niet bij welke patiënten semaglutide leidt tot de meeste gezondheidswinst. Ook is niet bekend hoe iemand verantwoord kan afbouwen na het bereiken van het streefgewicht. Verder is niet bekend of langdurig gebruik blijvend effectief is. Daarom heeft ZiN ook grote vraagtekens bij het ziektemodel dat de fabrikant hanteert voor zijn berekeningen. Er is kortom meer informatie nodig om te kunnen vaststellen of het medicijn kosteneffectief is.
Wereldwijd tekort aan semaglutide
Het wereldwijde tekort aan semaglutide speelt ook een rol bij de overweging van Zorginstituut Nederland om Wegovy nu niet te vergoeden. Semaglutide wordt namelijk ook door diabetespatiënten gebruikt om hun bloedsuikerspiegel te verlagen. Maar vanwege de populariteit van het andere afslankmiddel Ozempic is er een tekort aan de stof ontstaan. De tekorten benadrukken des te meer hoe belangrijk het is om scherp te zijn op wie het meeste baat heeft bij het geneesmiddel, vindt Zorginstituut Nederland.
Door: Nationale Zorggids