De betaalbaarheid van de gesloten jeugdzorg staat onder druk, laat de Jeugdautoriteit weten. De bezettingsgraad is inmiddels zo laag dat de tarieven niet meer kostendekkend zijn. Hierdoor komen aanbieders van gesloten jeugdzorg in de financiële problemen. Volgens psycholoog en lector Peer van der Helm hadden instellingen dit ver kunnen zien aankomen en hebben ze nooit gehandeld naar het feit dat er minder jongeren bij hen geplaatst zouden worden. Dit meldt Binnenlands Bestuur.
Dat er steeds minder jongeren in de gesloten jeugdzorg is niet gek en is zelfs volgens het beleid van de overheid dat in 2020 in gang is gezet. Het doel is om vanaf 2030 nul jongeren in de JeugdzorgPlus te hebben. Dat de betaalbaarheid van de gesloten verblijven nu onder druk komt te staan, is deels de schuld van de instelling zelf. Zij hebben jarenlang de signalen dat het slecht ging in de sector genegeerd. Getuige het rapport van ervaringsdeskundige Jason Bhugwandass of de misstanden bij Woodbrookers, onderdeel van Jeugdhulp Friesland.
Maar, zegt Van der Helm, er zijn ook instellingen die het anders doen. Levvel, Parlan en Schakenbosch bijvoorbeeld. Zij worden hiertoe niet gedwongen, maar zien in dat het anders moet. “Daar zijn de isoleercellen verdwenen en worden kinderen niet meer opgesloten in hun kamers. En dat gaat goed.”
'24-uursbegeleiding geen volwaardig alternatief'
En dan is er nog het alternatief voor gesloten hulp: 24-uursbegeleiding. Van der Helm vindt dit geen geschikte vervanger en negeert zelfs het doel om jongeren zelfregulatie aan te leren. “Begeleiders zitten namelijk heel dicht op de jongeren en volgen hen bij wijze van spreken tot aan de wc.” De lector denkt niet dat deze begeleiding een langetermijnalternatief is. En dan heeft hij nog niet eens over de hoge kosten van 1 miljoen euro per kind gehad. Van der Helm is bang dat gemeenten hierdoor financieel kapotgaan.
Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky