Mensen die in hun jeugd zijn misbruikt of verwaarloosd kampen later vaker met depressie en angst. Bovendien is het beloop van deze psychische stoornissen bij hen vaker ongunstig. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van Jacqueline Hovens. Zij pleit voor meer bewustwording en preventie. “Emotionele verwaarlozing blijft nu te vaak onzichtbaar," aldus Hovens. Dit meldt het Leids Universitair Medisch Centrum.
Psychiater Hovens onderscheidde in haar onderzoek vier soorten jeugdtrauma’s: seksueel misbruik, fysieke mishandeling, emotioneel misbruik en emotionele verwaarlozing. Hoe vaker verwaarlozing en misbruik samen voorkwamen, des te sterker was het verband met angst en depressie, met name de gecombineerde angst en depressie. Opvallend: negatieve levensgebeurtenissen, zoals echtscheiding of overlijden van ouders en uithuisplaatsing verhogen de kans om angstig of depressief te worden niet. “Dat is alleen het geval als deze gebeurtenissen samengaan met langdurige mishandeling of verwaarlozing”, aldus Hovens.
Vooral emotioneel misbruik (zoals kleineren en chanteren) en emotionele verwaarlozing (geen aandacht en liefde geven aan het kind) bleken de kans op angst en depressie te verhogen. Hovens pleit daarom voor meer aandacht voor deze vormen van mishandeling. “Seksueel misbruik en fysieke mishandeling zijn de afgelopen decennia enorm afgenomen, maar emotionele verwaarlozing niet. Naar schatting wordt ruim 10 procent van de kinderen emotioneel verwaarloosd. Probleem is dat het vaak niet zichtbaar is en patiënten, maar ook therapeuten, het lastig vinden om te bespreken.”
Hovens pleit ervoor om jeugdtrauma’s wel bespreekbaar te maken, omdat het van belang kan zijn voor de behandeling van angst en depressie. Traumatische ervaringen blijken bijvoorbeeld voorspellers voor een chronisch beloop en ongunstig behandelresultaat.
© Nationale Zorggids
1. Wat Hovens 'opvalt', kan niet juist zijn vanuit 'adoptiewetenschappen': Het één of twee ouders niet (goed) 'kennen' door UitHuisPlaatsen of Omgangssabotage wekt minimaal schijngedrag op, en die oudervervreemdende gebeurtenissen gaan gepaard met bepaalde signalen die het kind opvangt en die spreken over hoe slecht de ouder(s) zouden zijn (naar BW1:255). Er is in jeugdzorg meer mis.
Het is wel zichtbaar in het gezicht Je draagt het bij je.
Voor mij zeer herkenbaar. Alle fases meegemaakt Alleen met het ouder worden word het steeds moeilijker om je staande te houden...