Slaaptekort verergert suïcidegedachten op de korte termijn

Een nieuwe studie benadrukt het belang van goede slaap bij mensen met suïcidale gedachten. Psychologen Liia Kivelä en Niki Antypa onderzochten korte termijn-risicofactoren voor zelfdoding en vonden dat slechte slaap een grote rol speelt in het verergeren van de gedachten hieraan. Het aanpakken van slaapproblemen zou daarom cruciaal kunnen zijn in suïcidepreventie. Dit meldt Universiteit Leiden.

Gedurende drie weken volgden de onderzoekers 82 deelnemers die suïcidale gedachten ervaren. Vier keer per dag vulden de deelnemers via een app hun mentale en emotionele gesteldheid en slaapkwaliteit in. Kivelä legt uit: “Een onderbroken nacht hing samen met toegenomen suïcidaliteit de volgende dag.” Zowel objectieve metingen met een slaaptracker als de eigen slaapervaringen van deelnemers toonden deze invloed aan. Hoewel slaap vaak als secundair wordt gezien in suïcidepreventie, suggereert dit onderzoek dat verstoringen in slaap juist als waarschuwingssignaal kunnen dienen.

Schaamte

Naast slaap legt het onderzoek verband tussen suïcidegedachten en gevoelens van schaamte. De onderzoekers maakten onderscheid tussen passieve gedachten, zoals een wens om te ontsnappen, en actieve gedachten met concrete plannen. Vooral schaamtegevoelens bleken samen te hangen met de meer actieve gedachten. Volgens Antypa dragen gevoelens van schaamte bij aan de overtuiging dat er iets mis is met de persoon zelf, wat bijdraagt aan het verlangen om deze gevoelens te vermijden.

Rapport

Hoewel het onderzoek zelf geen behandeling bood, ontvingen deelnemers een rapport over de factoren die hun gedachten positief of negatief beïnvloedden. 

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky