Autisme Kenniscentrum Dokter Bosman, De Autismespecialist, Autisme Expertise C entrum en Autismepunt. Dit zijn enkele gespecialiseerde zorgaanbieders voor mensen met autisme die een aanmeldstop hebben of hadden ingesteld. De Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA) maakt zich hier zorgen over. De wachtlijsten zijn al lang, maar door een aanmeldstop in te stellen moeten patiënten elders nog langer op een plekje wachten – vaak langer dan een jaar. De NVA vreest ervoor dat autismezorg straks onbereikbaar is. Dit meldt de vereniging.
Als de eerstelijnszorg of jeugdgezondheidszorg autisme vermoedt, moet een patiënt doorverwezen worden naar een gespecialiseerde zorgaanbieder die een officiële diagnose kan stellen. De voorkeur gaat uit naar een zorgaanbieder die gespecialiseerd is in autisme. Maar veel patiënten moeten wachten op een hun diagnose, vanwege de groeiende wachtlijsten. Eind 2023 hadden 186 zorgaanbieders lange wachtlijsten en konden ze de zorg voor mensen met autisme niet opschalen. Wachtenden krijgen vaak geen overbruggingssteun, wat soms kan leiden tot bijkomende psychische klachten.
Niet-passende zorg
De zorg voor mensen met autisme kent ook andere knelpunten. Bijna 60 procent van de mensen met autisme vindt dat ze niet de zorg krijgen die bij hen past. Een overgroot merendeel vindt dat de zorg die ze krijgen niet leidt tot participatie of een zinvol leven. Ruim 70 procent van de zorgaanbieders zegt echter dat ze bij meer dan de helft van de patiënten zorg op maat kunnen bieden. Wanneer dat niet lukt komt dat vooral door gebrek aan kennis over goede psycho-educatie en continuïteit van zorg.
Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky