In de aanloop naar de 'Week tegen Pesten' die volgende week van start gaat, is het belangrijk om stil te staan bij de impact van pesten op de mentale gezondheid van werknemers. In Nederland zijn burn-outs, stress en depressies de voornaamste beroepsziekten, en pesten blijkt een belangrijke factor hierin te zijn. Een onderzoek van het Zilveren Kruis geeft aan dat een zieke medewerker niet alleen de efficiëntie negatief beïnvloedt, maar de werkgever ook gemiddeld 250 euro per dag kost. Dit meldt SpecialistenNet.
Dat gezonde en gemotiveerde medewerkers zorgen voor meer werkplezier, minder ziekteverzuim, betere samenwerking en een hogere productiviteit is bekend. Uit onderzoek is gebleken dat 1,3 miljoen werknemers in Nederland last hebben van burn-out klachten. Dit heeft in 2021 zelfs geleid tot 2,8 miljard euro aan verzuimkosten alleen al tegen werkstress. Minder bekend is dat de werkgever hier tegenwoordig zelf verplicht mee aan de slag moet gaan.
Gezondheid van de organisatie
SpecialistenNet heeft een online screening ontwikkeld waarmee zowel de mentale gezondheid van medewerkers als de gezondheid van de organisatie gemeten wordt. Werkgevers hebben een zorgplicht. Dit initiatief uit Soesterberg biedt een praktische aanvulling op de verplichte Risico-Inventarisatie & Evaluatie en draagt bij aan het welzijn van zowel werkgevers als de medewerkers.
Vroegtijdig opgespoord
Medewerkers die een hoog verzuimrisico vormen en vroegtijdig opgespoord worden kunnen aan de slag met een vorm van therapie, vaak is één sessie al voldoende. Deze medewerkers blijken een jaar later significant beter te scoren op mentale gezondheid en weerbaarheid dan de medewerkers die geen therapie hebben gevolgd. Een grote groep verzuimers is binnen drie maanden klachtenvrij en kan gezond aan het werk blijven. Werkgevers kunnen en moeten - als goede werkgever - zowel op de korte als de langere termijn een positieve impact hebben op de mentale gezondheid van hun medewerkers.
Te laat ingrijpen stuwt verzuimkosten op
Werkgevers blijken regelmatig pas in actie te komen als het te laat is. “Er zijn vaak al vroegtijdige signalen dat een medewerker zich in gevarenzone bevindt, dit heeft de medewerker meestal zelf niet in de gaten. Voor de werkgever brengt dat een extra risico met zich mee, want in de huidige arbeidsmarkt zullen veel medewerkers om zich heen gaan kijken om te zien of de werkomgeving elders interessanter is. Terwijl met een kleine interventie de eigen situatie snel verbeterd kan worden. Dit onderstreept dus dat vroegtijdig opsporen loont”, zegt Bram Zuidland, vertrouwenspersoon bij SpecialistenNet.
Door: Nationale Zorggids