23 maart is de vierde editie van Stresstival tijdens Week voor de Stress

De afgelopen decennia is het verzuim door psychische klachten toegenomen. Daarom is deze week (20 tot en met 24 maart) weer de Week vóór de Stress. Een week lang ode aan stress: “Stress heeft ten onrechte een heel slecht imago”, benadrukt stress-sociologe Suzan Kuijsten. En dat terwijl stress in beginsel heel functioneel en gezond is, mits we er op een slimmere manier mee omgaan. Daarom organiseert Kuijsten samen met HumanCapitalCare het vierde Stresstival als hoogtepunt van Week vóór Stress, meldt Stresstival.

 

De manier waarop de Westerse wereld leeft en werkt, maakt dat er bijna non-stop een beroep op het menselijk stress-systeem wordt gedaan. En juist dit systeem is essentieel om niet bij de pakken neer te gaan zitten. “Het is dus zaak om goed en vooral slimmer voor je stress-systeem te zorgen.” Stress-sociologe Suzan Kuijsten, één van de meeste vernieuwende denkers op het gebied van stressmanagement, ziet de meeste van ons hopeloos falen hierin. “We willen maar al te graag van onze stress af, maar dan zou alles in de soep lopen en zouden we nauwelijks nog iets presteren.”

Stress is in de basis functioneel en nuttig. Het helpt ons om scherp te zijn bij een sollicitatie, deadlines te halen of op tijd te komen. Eigenlijk zijn we gek op stress. Maar wanneer iemand altijd maar strest en hier niet voldoende van herstelt, komt er te veel druk op het stress-systeem te staan. “Dan heb je inderdaad hét recept voor allerlei stressklachten in handen. Stress op zich is dus niet het probleem, maar vooral het gebrek aan herstel”, aldus Kuijsten. Om dat inzicht aan de man te brengen en organisaties handvatten te geven voor het slim stressen, wordt op donderdag 23 maart voor de vierde keer het Stresstival georganiseerd als hoogtepunt van de Week vóór de Stress van 20 tot 24 maart.

Met experts

Tijdens het Stresstival wordt het onderwerp benaderd vanuit verschillende expertises. “We zien dat het stressmanagement op de werkvloer niet toereikend is. Het programma biedt vanuit verschillende expertises en invalshoeken een integrale en duurzame aanpak om het psychisch verzuim in organisaties te reduceren. Een arbodienst – met professionals van bedrijfsarts tot arbeids- en organisatieadviseur – zijn daartoe bij uitstek de geschikte partner”, weet Kuijsten. Daarom hebben het Stresstival en HumanCapitalCare gekozen om ook voor deze editie een samenwerking aan te gaan en samen een vuist te maken in het reduceren van psychisch verzuim in Nederland.

Tijdens deze editie van het festival belichten wederom vier toonaangevende sprekers hun positieve visie op stress. Het doel: mensen en organisaties een andere kijk geven op stress. Allen zijn ze expert in slim stressen: prof. Christiaan Vinkers, atleet en presentator Gregory Sedoc, wereldkampioen en kickboks trainer Lucia Rijker en stress-sociologe Suzan Kuijsten.

Door: Nationale Zorggids