Nicky wil depressieve jongeren helpen nadat hij zelf het leven niet meer zag zitten

Nicky van Wanrooij (25) uit Tilburg zag jarenlang, vanwege onder andere zijn chronische clusterhoofdpijn, het leven niet meer zitten. Nu is hij raadslid van GroenLinks en probeert hij jongeren die leiden aan depressieve gevoelens te helpen. Dat meldt Omroep Brabant. 

Volgens het RIVM heeft meer dan 1 op de 3 jongeren depressieve klachten. 1 op de 6 jongeren denkt weleens aan zelfdoding. Nicky vindt dat verschrikkelijk, want hij herkent de zelfmoordgedachten maar al te goed. 

Chronische clusterhoofdpijn

Nicky heeft sinds de zomer van 2019 last van chronische clusterhoofdpijn. De hersenziekte wordt ook wel zelfmoordhoofdpijn genoemd, omdat het gaat om een zenuwpijn in het hoofd en volgens artsen schijnt dit de ergste hoofdpijn te zijn die er bestaat.

Neurosimulator

De acht clusterhoofdpijnaanvallen die hij dagelijks had, zorgden voor zelfmoordgedachten. Ruim tweeënhalf jaar heeft Nicky last van de aanvallen tot hij in januari in aanmerking kwam voor een behandeling. Er werd een neurosimulator in zijn hoofd gebracht. Die geeft lichte stroomstootjes aan bepaalde zenuwen in het hoofd. De ziekte is niet weg, maar de neurosimulator maakt de aanvallen een stuk draaglijker.

Depressieve gevoelens en zelfmoordgedachten

Gemeente Tilburg wil nu extra aandacht geven aan jongeren met depressieve gevoelens en zelfmoordgedachten. De aandacht die er nu is, gaat volgens Nicky vooral om jongeren in het voortgezet onderwijs. Volgens hem hebben ook heel veel studenten en werkende jongeren deze gevoelens.

Nicky gaat ervanuit dat een groot deel van de klachten komt doordat veel jongeren druk op school ervaren. Het onderwijs heeft vooral aandacht voor de leerprestaties van jongeren. Nicky denkt dat Tilburg ook jongeren kan helpen die al depressieve klachten hebben.

Nu de motie is aangenomen gaat de gemeente Tilburg aan de slag met de plannen van Nicky. Voor maart 2023 moet er een actieplan liggen.

Praten over zelfmoordgedachten kan anoniem: dat kan via chat, of je kunt bellen naar 113 of 0800-0113.

Door: Nationale Zorggids