Mbo-studenten voelen zich niet gehoord door beleidsmakers of onderzoekers. Er is ook nauwelijks meerjarig onderzoek naar de mentale gezondheid van deze studenten. Daardoor is deze groep en de ernst van eventuele problemen vaak niet goed zichtbaar voor beleid. Deze studenten willen wel degelijk gehoord worden, het liefst via gesprekken. Dat concluderen het RIVM en het Amsterdam UMC na een eerste onderzoek naar de mentale gezondheid van mbo-studenten. Dit meldt het RIVM.
Uit dit onderzoek blijkt ook dat in deze groep de onzekerheid over zichzelf en de toekomst, door de corona is versterkt. De studenten voelden zich in deze periode vaker somber, eenzaam en opgesloten. Ook misten ze sociaal contact en sport.
Nauwelijks gezien door politiek en media
Verder vonden ze dat ze ook nauwelijks gezien zijn door de politiek en media, bijvoorbeeld in persconferenties over corona. Het gebrek aan aandacht stapelt op het gebrek aan waardering dat mbo-studenten al voelden.
Weinig vertrouwen in toekomst
Deelnemers aan dit onderzoek gaven aan dat het wegvallen van praktijkvakken en/of stage hen onzeker maakte, bijvoorbeeld voor hun toekomst op de arbeidsmarkt. Deze onzekerheid komt boven op de zorgen die zij al hadden over sociale ongelijkheid, het vinden van een woning en de klimaatcrisis.
Door: Nationale Zorggids