Hoewel er steeds meer hulp komt voor mensen met verward gedrag, weten de meeste burgers daar niet vanaf. Hierdoor kan het voorkomen dat een situatie escaleert en uiteindelijk de politie gebeld moet worden. Het regionaal schakelteam in Zuid-Holland Zuid en Rotterdam-Rijnmond wil daarom een grote marketingcampagne opzetten. Dit meldt Algemeen Dagblad.
Deze campagne moet burgers informeren over de manieren waarop zij hulp kunnen zoeken wanneer er sprake is van iemand met verward gedrag. Zo is er een Meldpunt Zorg en Overlast, waar maar weinig mensen van af weten. Via telefoonnummer 0909-6353786 kunnen burgers tijdens kantooruren aan een medewerker advies vragen. Het kan dan gaan om een familielid/vriend of iemand in de omgeving zoals een buurman. “Ze kunnen advies geven, maar in ernstige gevallen ook de regie overnemen en zorgen dat iemand hulp krijgt”, zegt Bram van Hemmen van het regionale schakelteam.
Telefonisch advies vragen
Als die hulp niet op tijd komt, kan de situatie escaleren. Burgers bellen in zo’n situatie de politie, maar die hebben geen getraind personeel die weten om te gaan met psychiatrische problematiek. Het is daarom beter om al eerder actie te ondernemen. Bovendien vinden verwarde mensen dat zij hardhandig door de politie worden aangepakt. Overigens kan de politie wel telefonisch een deskundige om advies vragen voordat zij op een melding af gaan.
Door: Redactie Nationale Zorggids