#durftezien: durf seksueel misbruik in je omgeving te zien
In ieder klas op de basisschool zijn gemiddeld twee kinderen slachtoffer van seksueel misbruik, vaak door een bekende. Deze kinderen dragen dit geheim jarenlang met zich mee. Het Centrum Seksueel Geweld lanceert de nieuwe campagne #durftezien om de maatschappij bewust te maken van haar verantwoordelijkheid om misbruikte kinderen te beschermen. Dit meldt het CSG.
Kinderen praten meestal niet over hun misbruik omdat ze zich schamen, schuldig voelen of de dader willen beschermen. Soms is hen wijsgemaakt dat wat hen overkomt normaal is. Soms zijn ze bedreigd, bang gemaakt of gemanipuleerd. Kinderen voelen zich hierdoor eenzaam. Het misbruik heeft grote psychische gevolgen. Mensen in hun omgeving die het bestaan van het misbruik wél durven te zien, spelen hierin een belangrijke rol. Misschien durven kinderen er dan eerder over te praten, zegt initiatiefnemer Mandy – directeur van Wij zijn M.
Seksueel misbruik is dichterbij dan we denken
Omstanders willen vaak niet geloven dat een kind seksueel wordt misbruikt in hun straat, wijk of vereniging. Seksueel misbruik is vaak echter dichter bij dan we denken. Daders zijn vaak familieleden of vrienden van ouders. 85 procent van de plegers is een bekende, zoals een ouder, broer, oom of tante, opa, oppas, buurman of zelfs een sportcoach.
Confrontatie aan durven gaan
Seksueel misbruik is alleen te stoppen als de maatschappij de interne confrontatie durft aan te gaan. Daarom lanceert het Centrum Seksueel Geweld de campagne #durftezien. Hiermee vraagt het mensen om na te denken over hun eigen ongemak rondom seksueel misbruik en wat voor impact wegkijken heeft op de slachtoffers. “We willen mensen wijzen op de pijn van slachtoffers over het niet gehoord en gezien worden”, aldus directeur Iva Bicanic van CSG.
Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky