Normal_depressie__depressief__ggz__angst

De meeste mensen zijn op de hoogte van het fenomeen winterdepressie. Een zomerdepressie lijkt  echter wat ondergesneeuwd, terwijl het een even serieus probleem is als een depressie in de donkere dagen. Een dergelijke seizoensgebonden depressie is vaak tijdelijk, al kan het soms ook langer duren. Ongeveer 0,1 procent van de Nederlands kampt specifiek in de zomer met een depressie, aldus MIND. Hoe kan dat? 

Oorzaken zomerdepressie

Een zomerdepressie heeft meerdere oorzaken. Soms is er een verband, soms ook niet. Eén belangrijke oorzaak is het te veel aan licht dat iemand ervaart. Te veel licht kan zorgen voor te weinig melatonine in het lichaam. Hoe dan ook, een seizoensgebonden depressie brengt het lichaam in de war. Sommige mensen krijgen daarom ook ‘s middags een extra dosis melatonine, zodat ze ‘s avonds gemakkelijker in slaap komen.

Wie last heeft van te veel licht, slaapt er niet alleen slecht door maar slaapt ook te weinig. In Groenland, waar de zon in de zomer niet ondergaat, neemt het aantal zelfmoorden in die periode ook toe. 82 procent van de zelfmoorden tussen 1968 en 2002 vonden plaats gedurende die zonnige maanden. Hoewel wetenschappers het niet 100 procent zeker weten, is het te veel aan licht het probleem.

Andersom werkt het ook: mensen die op zomerse dagen op kantoor werken en ‘s avonds op de bank ploffen, hebben last van een tekort aan licht. Soms doet men dit omdat ze niet houden van de hitte, soms omdat ze last hebben van een lichtallergie. Beiden kunnen leiden tot een zomerdepressie, maar het hoeft niet.

Body dysmorphic disorder kan tevens een rol spelen in de ontwikkeling van een zomerdepressie. “Van cliënten weet ik dat de zomer een moeilijk seizoen is. Vaak schamen mensen met bdd zich voor hun huid, of zijn ze bang voor overbeharing”, zegt gz-psycholoog  Esther Hemelrijk tegen NRC. Mensen met bdd willen ook niet zweten, rood worden en zijn – veelal in het geval van mannen – bang dat ze niet gespierd genoeg zijn.

Tips om met een zomerdepressie om te gaan

Soms is een zomerdepressie misschien niet tegen te gaan, maar door voor regelmaat te zorgen, in koele ruimtes te blijven, genoeg te bewegen en goed te slapen, kun je er hopelijk wel beter mee omgaan.
En als dat niet lukt, neem je gevoelens serieus en praat erover. Desnoods met je huisarts. 

Door: Redactie Nationale Zorggids