De kortste dag van het jaar ligt inmiddels achter ons, maar veel Nederlanders kampen nog steeds met een winterdip of zelfs met een winterdepressie. Ongeveer 3 procent van de volwassenen in Nederland heeft last van een depressie verbonden aan de koude en donkere maanden. Zij kampen met ernstige vermoeidheidsklachten en voelen zich lusteloos. Ongeveer 1 procent heeft er dusdanig last van dat hij niet meer aan het werk kan. Dat meldt het Algemeen Dagblad.
De 37-jarige Selwyn Donia heeft al 20 jaar last van een winterdepressie. ‘s Winters werkt hij deeltijd en eind februari kan hij weer fulltime aan de slag. Hij stuit nog steeds tegen veel onwetendheid, zegt hij. Ook bij medische professionals. En daarom heeft hij het Kenniscentrum Winterdepressie opgericht. Daarop plaatst hij allerlei nieuws over het fenomeen. De nieuwste onderzoeken en behandelingen zijn daar te vinden. Niet alleen nuttig voor patiënten, maar ook voor behandelaren.
Waar Donia en andere patiënten vooral last van hebben is het tekort aan zonuren. Hij denkt dan ook dat een verhuizing naar een land waar de zon altijd (of vaker) schijnt, hem beter zou maken. Maar niet iedereen kan dat zomaar doen. Donia houdt het daarom voor nu bij het verzamelen van alle beschikbare informatie. Handig, vindt Yvet die iedere winter ook kampt met een depressie. “Er heerst nog veel onbegrip over een winterdepressie. Om mij heen zijn er geen andere mensen die hier last van hebben. Als ik het aan vrienden en familie probeer uit te leggen, zeggen velen: ‘Ja, ik heb ook weleens last van een winterdipje, hoor”, aldus Yvet. Maar het is meer dan dat, zegt ze, ze kan er niet meer normaal door functioneren.
Door: Redactie Nationale Zorggids