In Amerika krijgen steeds meer jonge vrouwen medicijnen voor adhd voorgeschreven. De afgelopen tien jaar is het aantal adhd-diagnoses daar gestegen met ruim 300 procent. Ook in Nederland lijkt het aantal jongvolwassenen met adhd toe te nemen. Volgens psychiater en adhd-specialist Michiel Bosman heeft tussen de 5 en 10 procent van de Nederlanders dusdanig veel symptomen dat zij adhd zouden kunnen hebben. De meeste mensen zoeken hier alleen geen hulp voor. Dat meldt Metro.
De diagnose zelf is voor mensen vaak niet het grootste obstakel, maar adhd gaat gepaard met wat beperkingen die overlast kunnen opleveren in het dagelijks leven. “Van je belastingpapieren niet openen tot aan de envelop van de tandartsrekening vergeten: dat kan voor grote problemen zorgen”, zegt Bosman. Doordat dingen vergeten worden of gewoonweg niet lukken, kunnen mensen met adhd een depressie krijgen of in de problemen belanden op werk.
Er zijn mensen met adhd die geen medicatie willen slikken. Ritalin kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat je persoonlijkheid verandert of dat je jezelf niet meer voelt. Volgens Bosman is het met name belangrijk om gestructureerd te leven. Bosman kent adhd’ers die ‘s ochtends vroeg hun dag beginnen en ‘s avonds laat nog steeds bezig zijn met allerlei dingen, terwijl ze eigenlijk moeten uitdunnen. De psychiater raadt het adhd’ers aan om per dagdeel maar één taak op hen te nemen. En het is belangrijk om mensen te vertellen dat iemand adhd heeft. Zo kunnen zij rekening houden met een bepaald structuur en snappen ze het ook als je een kwartje moet rennen of wandelen.
Door: Redactie Nationale Zorggids