Bij toeval is de politie in Noord-Nederland er achter gekomen dat ziekteverzuim door psychische klachten voorspeld kan worden via een jaarlijks werknemerstevredenheidsonderzoek. Klachten kunnen gaan over werkstress, depressie of een burn-out. Echter kan een individuele aanpak nu nog niet ingezet worden omdat de antwoorden van het onderzoek niet herleid mogen worden tot één persoon. Klachten kunnen daardoor niet preventief worden behandeld. Dit meldt Trouw.
Het werknemerstevredenheidsonderzoek zou een eenvoudige en goedkope manier kunnen zijn om psychische problemen bij werknemers te signaleren. De politie maakt gebruik van jaarlijkse vragenlijsten waarbij medewerkers onder andere de werkdruk, energieniveau en plezier in het werk beoordelen. Wie na een jaar opeens andere antwoorden geeft en zijn werk negatief beoordeelt, zou mogelijk tot een risicogroep kunnen behoren.
“Het bijzondere van deze methode is dat bij een specifieke combinatie van uitkomsten er bijna 100 procent zekerheid is dat diegene het niet redt en binnen een jaar uitvalt”, zegt Johan Huizing, tot 2016 werkzaam bij de politie. Wel zegt hij dat het vooral gaat om een optelsom van factoren die er uiteindelijk voor kunnen zorgen dat iemand door stress of depressie tijdelijk niet kan werken.
Hoewel het volgens Huizing een slimme manier is om ziekteverzuim door psychische klachten te beperken of zelfs te voorkomen, blijkt het in de praktijk lastig uit te voeren. Het tevredenheidsonderzoek is anoniem en daarom kan niet direct hulp worden geboden aan de betreffende persoon. Wel kan per afdeling de mate van tevredenheid in kaart worden gebracht. Daarnaast kan iemand kiezen om zelf zijn resultaten te ontvangen. Ook kan men aanvinken of hij of zij een gesprek met de bedrijfsarts wil als blijkt dat iemand een groot risico tot uitval loopt. “Vooralsnog blijkt echter dat veel mensen dat niet willen.”
Door: Redactie Nationale Zorggids
Ook handig voorde werkgever, weet hij meteen wie hij geen contractverlenging geeft.