Normal_slapen_vrouw

Nog te vaak worden de effecten van slapeloosheid onderschat. Wie een slaaptekort heeft, kan daar tal van klachten door ontwikkelen. Depressie ligt op de loer, evenals het minder goed kunnen presteren op het werk of in het gezinsleven. Bovendien wordt effectieve therapie niet vergoed door zorgverzekeraars. Dit meldt RTL Nieuws. 

Slapeloosheid is iets waar in Nederland zo´n 1,5 miljoen mensen mee kampen. Ongeveer de helft daarvan slikt dagelijks slaappillen om toch voldoende nachtrust te krijgen. Echter kunnen slaappillen verslavend werken en zijn huisartsen terughoudend met het voorschrijven ervan.

Er bestaat een therapie die mensen met slapeloosheid kan helpen, maar deze wordt niet door zorgverzekeraars vergoed. “Je kunt die therapie zelf betalen, maar we zien vaak dat mensen ervan af zien door die kosten”, zegt hoogleraar en slaaponderzoeker Van Someren van het Nederlands Herseninstituut. Bovendien denken veel mensen volgens de hoogleraar dat slapeloosheid weggaat als je je ‘gewoon ontspant’ en wordt het nog te weinig gezien als ziekte die actief behandeld moet worden.

De therapie is effectief, maar moet betaald worden door de patiënt. Daarom zijn de slaappillen vaak populairder uit financieel oogpunt. “Ik vind het zorgelijk dat zorgverzekeraars de therapie niet vergoeden. Het is het minst schadelijk en werkt het beste”, aldus Hans Hamburger, neuroloog en voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Slaap- en Waakonderzoek tegen RTL Nieuws. In die therapie krijgen patiënten onder meer tips om zich klaar te maken voor de nacht.

Door: Redactie Nationale Zorggids