Logo_igz

De geestelijke gezondheidszorg (GGZ) werkt hard aan het terugdringen van separaties, zowel in tijdsduur als in aantal. Hoewel instellingen steeds meer maatregelen nemen om vrijheidsbeperkingen zoveel mogelijk te voorkomen, zijn er toch nog inspanningen nodig om vrijheidsbeperking verder terug te dringen. Dit blijkt uit twee onderzoeken van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ).

Sinds 2002 proberen GGZ-instellingen separaties terug te dringen, zowel in tijdsduur als in aantal keren. De inspectie volgt deze vorderingen nauwlettend.
 
In 2013, 2014 en het eerste kwartaal van 2015 bezocht de inspectie 66 GGZ-instellingen. Uit het onderzoek blijkt dat de GGZ-instellingen veel verbeterd hebben om separaties te voorkomen en terug te dringen. Een kleine groep instellingen werkt voortdurend aan verbeteringen. Ze gebruiken normen die zelfs nog strikter zijn dan de normen die de inspectie gebruikte voor dit onderzoek. Het aantal en de duur van separaties is bij deze instellingen verder gedaald en veel separeerruimtes worden niet meer gebruikt. Ongeveer een derde van de instellingen maakte zich de normen minder snel eigen. Deze instellingen hadden meer tijd en inspectietoezicht nodig om te verbeteren. Bij zes instellingen was veel tijd en inspectiedruk nodig om te komen tot de gewenste verbeteringen.
 
De inspectie wil dat de GGZ-instellingen meer kennis met elkaar delen. Daarnaast is het belangrijk dat het veld snel komt met een multi¬disciplinaire richtlijn voor dwang en drang. De inspectie zal met haar toezicht de komende jaren stimuleren dat instellingen hun verantwoordelijkheid nemen en meer van elkaar leren. 
 
© Nationale Zorggids