Ook als het huiselijk geweld al jaren geleden heeft plaatsgevonden, blijft het slachtoffer meer medische klachten houden. Deze groep vrouwen meldt zich vaker bij de huisarts vanwege onverklaarbare pijn of depressie. Dat meldt gezondNU.
Zelfs dertig jaar na dato, als de gewelddadige relatie allang voorbij is, zorgt huiselijk geweld voor gezondheidsklachten. Slaapproblemen, psychische problemen en onbegrepen pijnklachten zijn vaak te herleiden tot een verleden met seksueel misbruik en geweld.
Artsen leggen echter nog te weinig een relatie tussen de klachten van vrouwen, hun ziektegeschiedenis en een eventueel verleden van seksueel geweld. Een gemiste kans, stelt arts en onderzoeker Sylvie Lo Fo Wong in de nieuwste editie van gezondNU. Om die reden besteedt het tijdschrift deze maand aandacht aan de lange medische nasleep van huiselijk geweld.
Uit onderzoek blijkt dat dertig tot veertig procent van de vrouwen die bij de huisarts komt, ooit in haar leven te maken heeft gehad met een partner die haar sloeg, opsloot, seksueel misbruikte of vernederde. Ongeveer de helft van de mishandelde vrouwen loopt langdurig bij de fysiotherapeut vanwege pijnklachten, terwijl dat bij vrouwen die niet mishandeld zijn maar een paar procent is. Bovendien slikt deze groep vier tot vijf keer vaker antidepressiva en heeft ze meer gynaecologische klachten.
Er zouden alarmbellen moeten gaan rinkelen als een arts een vrouw op het spreekuur ziet met klachten zoals onbegrepen pijn en depressies, stelt Lo Fong Wong. Want alleen pijnstillers of antidepressiva lossen het probleem niet op. Wat wel? Erkenning en praten. Ooit moet er gepraat worden, alleen dan kan een vrouw volgens Lo Fong Wong daadwerkelijk ontsnappen aan haar verleden van huiselijke geweld.
©Nationale Zorggids