OM en rechtbank breken hoofd om 73-jarige man die vrouw mishandelde

Artsen vermoeden dat hij de ziekte van Alzheimer heeft, maar van een plaatsing in het verpleeghuis wil hij niets weten. Het Openbaar Ministerie, de rechtbank én zijn kinderen breken hun hoofd over wat ze met de 73-jarige man die zijn vrouw ernstig mishandelde aan moeten. Familie heeft pogingen gewaagd om hun vader met een zorgmachtiging op een gesloten verpleegafdeling te plaatsen, maar hij werkt niet mee. En nu dreigt hij zonder passende hulp in de gevangenis te belanden. Dit meldt het Algemeen Dagblad.

De man staat terecht voor het mishandelen van zijn vrouw, waar een buurvrouw directe getuige van was. Op 30 december 2023 sloeg hij zijn vrouw in de tuin met gebalde vuisten, trok hij aan haar haren en wilde hij haar naar binnentrekken. Vervolgens dreigde hij haar binnen dood te maken. Hun buurvrouw belt de politie, die de man meeneemt. Zijn vrouw belandt in het ziekenhuis met een gebroken rib en nekwervel en met bloeduitstortingen over haar hele lichaam.

Gekkenhuis

Het slachtoffer bevestigt het incident bij de politie en de kinderen stellen dat hun vader hun moeder ernstig bedreigde met de dood. Zes maanden later moet hij zich verantwoorden in de rechtbank. Hij ontkent haar ooit te hebben geslagen. “Dat mag niet van ons geloof.” Wel geeft hij toe haar geduwd te hebben, nadat zijn vrouw hem eerst duwde. “Ik heb niet geslagen, dat is echt, echt, echt niet waar!” Foto’s van zijn vrouw met een nekbrace overtuigen hem ook niet. “Als ik dit gedaan heb, moet ik naar het gekkenhuis.”

Grote zorgen

De kinderen van de man maken zich grote zorgen om hun vader. Een arts zou alzheimer bij hem hebben gediagnosticeerd. Dit zou verklaren waarom hij zo vergeetachtig is, zich niets van het incident herinnert en weigert mee te doen aan onderzoeken. Maar naar een gesloten verpleegafdeling wil hij niet, maar waar kan hij dan wel naartoe? Net als zijn kinderen, weten het OM en de rechters het ook niet zo goed. Naar huis gaan is geen optie, een tbs-kliniek is niet wenselijk de gevangenis eigenlijk ook niet. Maar omdat er niets anders op zit, eist de officier van justitie een celstraf van zeven maanden, waarvan een maand voorwaardelijk. De rechtbank doet op 4 juli een uitspraak.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky