Normal_jongleren

(Novum) - Terwijl het kabinet inzet op het verminderen van werkstress, maken veel overheidsmaatregelen het risico op een burn-out juist groter. Dat schrijft het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) donderdag.

Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Lodewijk Asscher (PvdA) presenteerde vorig jaar een vierjarig actieplan tegen werkstress. Hij wil vooral meer bewustzijn kweken. Het SCP wijst erop dat het kabinet burgers tegelijkertijd meer verantwoordelijkheid wil geven, bijvoorbeeld via mantelzorg. Bij het arbeidsmarktbeleid wil het kabinet mensen zo veel en zo lang mogelijk aan het werk krijgen.

"De verwachtingen die dit schept, staan op gespannen voet met het streven burn-out te bestrijden", schrijven de SCP-onderzoekers. "Het ideaalbeeld van de werknemer die succesvol is in arbeid en zorg, actief en flexibel blijft tot aan het pensioen, en meer verantwoordelijkheden op zich neemt in de zorg voor naasten, zal immers niet voor iedereen haalbaar zijn." Volgens het SCP is 'werk, werk, werk' - het huidige credo van het kabinet - een 'enigszins paradoxaal advies voor diegenen die hun burn-outklachten proberen te verminderen.'

Het SCP schrijft verder dat werkgevers een grotere rol zouden moeten spelen in het tegengaan van werkstress. Het blijkt echter moeilijk om een burn-out aan te zien komen. Het zou daarom helpen daar een goede test voor te ontwikkelen. Daarnaast zou het faciliteren van bijvoorbeeld meer autonomie in het werk kunnen helpen.

Werknemers zouden van hun kant ook zelf verantwoordelijkheid moeten nemen. "Zij moeten keuzes maken in werk en loopbaan die hun gezondheid vooropstellen." Die rationele keuze wordt in de praktijk echter niet vaak gemaakt. Zo willen veel mensen met stressklachten minder werken, maar komt daar maar weinig van terecht.