Het Universitair Centrum Psychiatrie (UCP) in Groningen start deze zomer met de behandeling van psychosepatiënten met achterdocht en sociale angst door middel van virtual reality. Patiënten worden hierbij gecontroleerd blootgesteld aan een virtuele omgeving. Het is de eerste keer in Nederland dat deze patiënten worden behandeld in een virtual reality-omgeving, zo meldt het UMCG.
Patiënten worden in de virtuele wereld geleidelijk blootgesteld aan de omgeving, die door de begeleidend psycholoog kan worden beïnvloed. Met behulp van een joystick en een speciale virtual reality bril begeven de mensen zich in de virtuele wereld. De positie van de drager wordt continu geregistreerd en het beeld past zich bij elke beweging aan. Hierdoor kunnen patiënten op een realistische manier door een drukke winkelstraat lopen, met de bus reizen, boodschappen doen of een café bezoeken. 'Met virtual reality kunnen we instellen hoeveel andere mensen er in de virtuele wereld zijn, hoe deze mensen zich gedragen, of ze vriendelijk of onvriendelijk kijken, of ze praten en wat ze zeggen', zegt psychiater Wim Veling, hoofd van het UCP-psychoseteam. 'We kunnen de omgeving steeds ingewikkelder maken en patiënten hier steeds opnieuw aan blootstellen. Hierdoor zakt de angst, leren patiënten om te gaan met hun achterdocht en hoeven ze minder sociale situaties te vermijden.'
De psychiater verwacht dat virtual reality een goede aanvulling kan zijn op de al bestaande cognitieve gedragstherapie waarin mensen leren om hun negatieve gedachten te veranderen. 'Cognitieve gedragstherapie vraagt veel van psychosepatiënten, die erg achterdochtig kunnen zijn. Ze kunnen bijvoorbeeld oogcontact met een vreemde ervaren als bedreigend, en gesprekken van anderen op zichzelf betrekken. In extreme gevallen kunnen deze mensen last krijgen van complottheorieën en achtervolgingswanen. Deze mensen gaan niet gemakkelijk de straat op om te oefenen. Met virtual reality kunnen we ze eerst in een veilige omgeving laten wennen. De hulpverlener krijgt meer grip op de patiënt en heeft meer inzicht in wat een patiënt wel en niet aankan. Zo kan deze therapie de gedragstherapie ondersteunen', aldus Veling.
Aan de behandeling is een onderzoek gekoppeld, waarin het UCP, onderdeel van het UMCG, samenwerkt met Parnassia Groep uit Den Haag en CleVR, het bedrijf uit Delft dat voor het onderzoek vier virtuele werelden heeft gemaakt. Veling zal daarnaast samenwerken met de TU Delft, GGZ Noord Holland Noord, GGZ Delfland en Pro Persona.
Meer informatie over het onderzoek en een impressie van het virtuele café is te vinden op UMCG KennisinZicht.
© Nationale Zorggids