Zelfhulpgroepen bewijzen al enkele decennia hun nut in de zorg- en welzijnssector. Een voorbeeld is het uit de Verenigde Staten overgewaaide concept van Anonieme Alcoholisten (AA), waarbij cliënten elkaar en zichzelf ondersteunen. Het Kennisinstituut Movisie wil zelfhulp expliciet op de beleidsagenda zetten met de publicatie 'Gesteund door zelfhulp'. Dat meldt Movisie.
De transities in de zorg, die vanaf 2015 van kracht worden, laten een omslag zien van verzorgingsstaat naar participatiesamenleving. Er zal steeds meer een beroep worden gedaan op de eigen kracht van burgers en hun sociale netwerk. Het gaat om zelfredzaamheid en eigen regie. Volgens Movisie-medewerker Margit van der Meulen sluit zelfhulp goed aan bij bij de gedachte achter de transities en moet de ondersteuning van zelfhulpgroepen hoog op de agenda van gemeenten en zorgorganisaties. 'In zelfhulpgroepen helpen mensen zichzelf en elkaar en spreken daarbij hun eigen kracht aan om hun eigen leven op te pakken."
Van der Meulen: 'De deelnemers zijn kwetsbare mensen. Ze brengen hun eigen ervaring mee om met elkaar aan herstel te werken. Dat betekent niet dat ze altijd bekwaam zijn in het organiseren van zo'n initiatief.' Hulp van gemeenten is dus wenselijk. Dat kan bijvoorbeeld door een (regionaal) steunpunt zelfhulp op te richten of deze taken neer te leggen bij de provinciale zorgbelangorganisatie of lokale patiëntenorganisaties.
'Gesteund door zelfhulp' geeft de actuele stand van zaken als het gaat om zelfhulp in Nederland en de ons omringende landen. Aan bod komen onder meer de definitie en achtergrond van zelfhulp, het beleid, onderzoek naar effecten, digitalisering van zelfhulp en de ondersteuning van zelfhulpgroepen. De publicatie is te downloaden via www.movisie.nl.
© Nationale Zorggids