Normal_pesten_gepest

Kinderen en jongeren die gepest worden denken eerder aan zelfdoding en doen eerder een zelfmoordpoging dan leeftijdsgenoten die niet worden gepest. De relatie tussen gepest worden en een hoger risico op suïcide onder jongeren werd al vermoed, maar is nu aangetoond door wetenschappers van de Universiteit Leiden.

Zelfdoding is wereldwijd een van de belangrijkste doodsoorzaken onder jongeren. Daarnaast is uit eerder onderzoek naar voren gekomen dat vijftien tot twintig procent van de adolescenten als slachtoffer, dader of beide betrokken is bij pesten.

De onderzoekers analyseerden voor hun onderzoek de beschikbare wetenschappelijke literatuur over het onderwerp pesten en suïcide. Ze vonden 34 studies die betrekking hadden op de relatie tussen gepest worden en suïcidale gedachten onder kinderen en adolescenten. In deze studies werden in totaal 284.375 jongeren bevraagd. Ook vonden de onderzoekers negen studies met betrekking tot gepest worden en pogingen tot zelfdoding, waarin 70.102 jongeren werden onderzocht. Statistische analyse van de beschikbare data uit alle gevonden artikelen toonde een duidelijke relatie aan tussen pesten en suïcidale gedachten. Ook blijkt er een verband tussen pesten en niet-fatale pogingen tot zelfdoding. Een niet-fatale poging is de sterkste voorspeller voor een latere daadwerkelijke zelfdoding.

Volgens de onderzoekers is het verband tussen pesten en suïcidale gedachten nog sterker wanneer er sprake is van cyberpesten. Cyberpesten gebeurt via de sociale media op internet of de mobiele telefoon. Mogelijk zijn de gevolgen van cyberpesten ernstiger omdat slachtoffers zich vernederd voelen ten overstaan een groter publiek. Hiernaar is volgens de onderzoekers verder onderzoek nodig.

© Nationale Zorggids