Veel mensen die een poging tot suïcide hebben gedaan, worden tijdelijk opgenomen in een kliniek, rustig gemaakt met medicatie en daarna vaak alweer ontslagen. GGZ Rivierduinen heeft een andere aanpak: na de intake, gaat een suïcidale patiënt meteen de diepte in met psychotherapie, mogelijk in combinatie met medicatie. Het gesprek gaat niet over de poging tot zelfdoding, maar over hun gevoelens. En dat is volgens de instelling heel moeilijk voor patiënten. Dit meldt Trouw.
GGZ Rivierduinen heeft een speciaal team dat zich inzet voor suïcidale patiënten die bijvoorbeeld kampen met ernstige persoonlijkheidsproblemen, vaak in combinatie met verslaving, trauma of psychoses. Jaarlijks komen ongeveer 200 patiënten in aanmerking voor de behandeling bij de ggz-kliniek die ongeveer anderhalf jaar duurt.
Eindeloze doorbehandeling
Waar Rivierduinen ook anders werkt dan andere instellingen is op het gebied van ‘eindeloze doorbehandeling’. Volgens klinisch psycholoog Coriene ten Kate worden sommige suïcidale patiënten eindeloos doorbehandeld met allerlei therapieën die elkaar opvolgen. Bij de Leidse kliniek proberen ze dat te voorkomen en alles tegelijkertijd te doen, afhankelijk van wat er nodig is. Ook als er praktische hulp nodig is, zoals het vinden van een woonplek, het oppakken van een studie of het verlengen van een uitkering. Hierbij zijn geen andere instanties betrokken. GGZ Rivierduinen pakt dit zelf op. In het team voor deze doelgroep zitten mensen die daarin gespecialiseerd zijn.
Moeilijk om psychotherapie te krijgen
Klinisch psycholoog David van den Berg van Parnassia is positief te spreken over de aanpak van zijn collega’s. “Vooral omdat de meeste complexe patiënten welkom zijn. In de meeste klinieken worden ze vaak geweigerd als ze suïcidaal zijn of verslaafd. Lees: te ingewikkeld. Daarom is het voor deze groep zo moeilijk om psychotherapie te krijgen.” En dat de aanpak werkt blijkt uit de cijfers: bijna 75 procent van de patiënten die de therapie afrondt, zit niet meer in de ggz – ook een jaar later niet. En niet meer dan 15 procent van de patiënten valt uit. Normaal gesproken zijn er veel meer uitvallers onder deze groep patiënten.
Is iedereen dan ook hersteld aan het einde van het traject? Nee, maar dat is ook niet per se het doel. Het gaat erom dat patiënt meer regie krijgen over hun leven en kunnen meedoen in de samenleving. Dat ze weer hoop hebben en er uitzicht is op een zinvol leven. “Dat is ons belangrijkste doel.”
Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky