Normal_depressief_gezicht

Een depressie maakt het lichaam ouder doordat het in de cellen het verouderingsproces versnelt. Of dit verouderingsproces schadelijk is en of het omkeerbaar is, moet nog worden onderzocht. Dit meldt Gezondheidsnet.

Onderzoekers van het Vrije Universiteit medisch centrum in Amsterdam (VUmc) verzamelden in samenwerking met Amerikaanse collega's bloedmonsters van 2407 proefpersonen. Een derde van de proefpersonen was op dat moment depressief, een derde had in het verleden een zware depressie gehad en de rest had nooit depressieve klachten gehad.

De onderzoekers keken naar structuurveranderingen in cellen (telomeren) in de bloedmonsters van de proefpersonen. Bij elke celdeling worden deze telomeren wat korter en geven daarmee een indicatie van iemands biologische leeftijd. Hoe korter de telomeren, hoe ouder de lichaamscellen en des te groter de kans op ziektes en overlijden.

Proefpersonen die depressief waren of in het verleden een depressie hadden gehad, bleken veel kortere telomeren te hebben dan de proefpersonen die nooit depressief waren geweest. De proefpersonen met de ernstigste, chronische depressies hadden de kortste telomeren. Dit verschil bleef ook aanwezig na correctie voor andere factoren zoals roken en drinken.

De onderzoekers vermoeden dat de kortere telomeren bij depressieve mensen het gevolg zijn van een reactie van het lichaam op de depressie. Of deze reactie schadelijk en onomkeerbaar is, is nog niet bekend. Wel weten deskundigen al dat mensen met een ernstige depressie een verhoogd risico hebben op leeftijdsgerelateerde aandoeningen zoals kanker, diabetes, obesitas en hartziekten.

© Nationale Zorggids