Nieuwe folder Wet zorg en dwang biedt duidelijkheid voor cliënten en familie

Vilans heeft samen met diverse cliëntenorganisaties de folder Leven in vrijheid uitgebracht, die de Wet zorg en dwang (Wzd) in begrijpelijke taal uitlegt voor mensen met een verstandelijke beperking of dementie en hun naasten. De folder bevat essentiële informatie over de bescherming die de Wzd sinds 2020 biedt aan deze groepen, vooral wanneer zij te maken krijgen met onvrijwillige zorg. Er staat uitgebreid beschreven welke rechten cliënten hebben en welke stappen zorgorganisaties moeten doorlopen bij het toepassen van onvrijwillige zorg. Dit meldt Ieder(in).

In januari 2024 zijn er aanpassingen in de Wzd afgesproken door cliëntenorganisaties, zorgaanbieders en het ministerie van Volksgezondheid om de wet te vereenvoudigen en de rechtspositie van cliënten te versterken. De folder licht de belangrijkste aanpassingen toe, waaronder versterking van de positie van de cliëntenvertrouwenspersoon, betere betrokkenheid van cliënten en hun vertegenwoordigers bij het stappenplan rondom onvrijwillige zorg en evaluatie van onvrijwillige zorg.

Toekomstige wetswijziging

Het ministerie van Volksgezondheid werkt momenteel aan een wetsvoorstel om deze nieuwe afspraken vast te leggen. Dit wordt begin 2025 voor internetconsultatie openbaar gemaakt. Cliëntenorganisaties zijn nauw betrokken bij de totstandkoming en zullen hier een gezamenlijke reactie op geven.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky