Tweede Kamer wil gelijke behandeling voor mensen met beperking in alle gemeenten

De Tweede Kamer heeft een belangrijke stap gezet om ongelijkheden voor mensen met een beperking aan te pakken. Tijdens het begrotingsdebat op 10 oktober 2024 is een motie aangenomen die oproept tot een nationaal programma met uniforme normen en richtlijnen voor de behandeling van mensen met een beperking. Dit programma moet ervoor zorgen dat er geen verschillen meer zijn tussen of binnen gemeenten bij de uitvoering van het VN-verdrag Handicap, meldt Ieder(in). 

De motie volgt op een rapport van het VN-comité Handicap in Genève, waarin Nederland werd aangesproken op de ongelijkheid die mensen met een beperking ervaren in hun dagelijks leven. Het rapport benadrukte dat mensen met een beperking nog vaak achterblijven op tal van vlakken en niet gelijkwaardig deelnemen aan de samenleving zoals mensen zonder beperking. Met de aangenomen motie wil de Tweede Kamer deze ongelijkheid aanpakken en een meer uniforme aanpak afdwingen binnen alle Nederlandse gemeenten.

Strikte handhaving

Belangenorganisatie Ieder(in) reageert positief op de aangenomen motie. Ze benadrukken het belang van nauwe samenwerking tussen de overheid en belangenorganisaties om de uitvoering van het VN-verdrag te verbeteren. Ook vinden zij het cruciaal dat er landelijke regels komen waar alle gemeenten zich aan moeten houden, en dat er strenge handhaving plaatsvindt.

Positie van mensen met beperking versterken

De motie is een eerste belangrijke stap in de richting van meer gelijkheid, maar er moet nog veel gebeuren. Naast het wegwerken van verschillen tussen gemeenten, is het ook van belang om de positie van mensen met een beperking op landelijk en lokaal niveau te versterken, aldus het VN-Comité.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky