Steeds vaker financiële problemen voor mensen met beperking

Uit nieuw onderzoek van Ieder(in) onder ruim 1.500 mensen blijkt dat mensen met een beperking steeds vaker in de financiële problemen komen dan de gemiddelde Nederlander. Dit geldt ook voor mensen met een chronische ziekten. De reden: stapeling van zorgkosten, meldt Ieder(in).

Mensen met een beperking of chronische ziekte zijn veel geld kwijt aan zorgkosten: ze moeten bijna altijd hun eigen risico betalen en hebben te maken met niet-vergoed zorgkosten, eigen bijdragen, extra kosten voor vervoer of elektriciteit en aanvullende verzekeringen. Naast de premie voor de basisverzekering, aanvullende verzekeringen en het (volgemaakt) eigen risico, heeft ruim 50 procent te maken met 500 euro extra aan zorgkosten op jaarbasis. Voor 25 procent geldt dat ze jaarlijks ruim 1.500 euro extra kwijt zijn. Zorgkosten van de gemiddelde Nederlander staan inclusief zorgverzekering en eigen risico op niet meer dan 500 euro.

Zorgmijding

De stapeling van zorgkosten is extra kwalijk voor mensen met een beperking, omdat zij een lager inkomen dan gemiddeld hebben. Hierdoor heeft 45 procent van de ondervraagden moeite met rondkomen. 32 procent heeft hier vanwege de hoge zorgkosten moeite mee. Ongeveer 70 procent bezuinigt op sociale uitjes en kleding. Ook mijden ze vaker dan gemiddeld zorg omdat ze het niet kunnen betalen. Door de hoge zorg- en meerkosten en een laag inkomen, staat de bestaanszekerheid van mensen met een beperking of chronische ziekte onder druk. Ieder(in) pleit daarom voor een einde de stapeling van zorgkosten en voor een hoger inkomen voor deze groep mensen in Nederland.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky