Creatieve aanpakken tegen personeelstekort in de zorg

De zorgsector kampt wereldwijd met een toenemend tekort aan zorgmedewerkers. Volgens een onderzoek van Tilburg University dreigt dit tekort op te lopen tot wel 10 miljoen zorgverleners. Om dit probleem aan te pakken, benadrukt het onderzoek de noodzaak voor innovatieve HR-strategieën, waarbij meer nodig is dan alleen het werven van nieuw personeel. “Veel zorgorganisaties blijven zoeken naar kandidaten die aan alle eisen voldoen, maar in deze krappe arbeidsmarkt is dat niet altijd haalbaar,” zegt onderzoeker Vincent Peters. Dit meldt Tilburg University.

Het onderzoek, gericht op zorgorganisaties voor mensen met een verstandelijke beperking, benadrukt het belang van creatief omgaan met bestaande middelen. Drie kernpunten komen naar voren: het beter benutten van de kwaliteiten van huidige medewerkers, innovatieve wervingsmethoden, en strategieën om medewerkers te behouden. Een voorbeeld hiervan is taakherschikking, waarbij administratieve taken worden verminderd zodat zorgverleners zich kunnen richten op directe zorgtaken.

Erkenning en welzijn als sleutel tot behoud

Hoogleraar Petri Embregts onderstreept dat erkenning en waardering cruciaal zijn voor het welzijn van zorgmedewerkers. Naast competitieve salarissen is een gezonde werk-privébalans essentieel om personeel gemotiveerd te houden. “Het welzijn van zorgmedewerkers moet altijd voorop staan,” aldus Embregts.

Medewerkers op verschillende locaties of functies inzetten

Een ander belangrijk aspect is het aanbieden van flexibiliteit binnen functies en locaties. Zo kunnen zorgmedewerkers afhankelijk van de vraag verschillende diensten draaien in verschillende zorgsectoren. Helaas staat wet- en regelgeving deze flexibele inzetbaarheid vaak nog in de weg.

Innovatieve HR-methoden en inwerktrajecten

Daarnaast kunnen zorgorganisaties baat hebben bij meer flexibiliteit in hun wervingsbeleid. In plaats van alleen kandidaten te zoeken die aan alle eisen voldoen, kan men ook medewerkers aannemen die bereid zijn om bepaalde vaardigheden tijdens het werk te ontwikkelen. Inwerktrajecten en goede begeleiding zijn hierbij cruciaal om nieuwe krachten vast te houden.

Met deze innovatieve benaderingen kunnen zorgorganisaties het personeelstekort in de zorgsector effectiever aanpakken.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky