Man veroordeeld voor verkrachting van ernstig beperkte dochter van de buren

Een 61-jarige man uit Bergeijk is door de rechtbank Oost-Brabant veroordeeld tot een gevangenisstraf van 24 maanden, waarvan 9 maanden voorwaardelijk, voor de verkrachting van een vrouw met lichamelijke en verstandelijke beperkingen. De verdachte misbruikte de 33-jarige dochter van zijn buren, die op het niveau van een jong kind functioneert en in een zorginstelling verblijft. Dit meldt Rechtspraak. 

In augustus 2023 nam de man de vrouw mee naar een toeristenmarkt in Eersel. Na afloop bracht hij haar mee naar zijn huis, waar hij haar naar zijn slaapkamer leidde, haar uitkleedde en vervolgens verkrachtte. Hoewel de verdachte het misdrijf ontkent, vond de rechtbank voldoende bewijs in de consistente verklaringen van het slachtoffer aan haar begeleider, psycholoog, en haar ouders. Het slachtoffer vertoonde sinds het incident ook duidelijke gedragsveranderingen.

Eerder misbruikt

De rechtbank houdt in haar oordeel rekening met het feit dat de verdachte op de hoogte was van eerder misbruik dat de vrouw had meegemaakt. Het is extra schrijnend dat zij opnieuw is misbruikt door iemand die zij kende en vertrouwde. Dit heeft haar vertrouwen in anderen, van wie ze afhankelijk is voor zorg, nog verder beschadigd.

Behandeling en maatregelen

De rechtbank acht de verdachte volledig toerekeningsvatbaar, ondanks een gediagnosticeerde persoonlijkheidsstoornis met narcistische en afhankelijke trekken. Hij krijgt naast de celstraf een ambulante behandeling bij een ggz-instelling opgelegd. Ook moet hij zich melden bij de reclassering en mag hij tijdens de proeftijd van drie jaar geen contact opnemen met het slachtoffer of in de buurt van haar verblijfplaats komen. Tot slot moet de man een schadevergoeding van 3.000 euro betalen aan het slachtoffer.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky