Zeven jaar lang stond Niels op de wachtlijst van een woonstichting om een aangepast huis te kunnen krijgen. Eindelijk kreeg hij er eentje toegewezen, maar omdat de stichting geen aanpassingen aan de woning wil doen, wordt hem deze alsnog geweigerd. Er zou geen urgentie zijn om een traplift of aangepaste badkamer en keuken te laten plaatsen. Niels voelt zich buitenspel gezet en belangenvereniging Ieder(in) noemt het besluit onbegrijpelijk. Dit meldt RTL.
Tijdens de bezichtiging van de woning, vroeg hij naar de mogelijkheden voor een traplift. De medewerker van de woonstichting wilde dit wel voor hem uitzoeken, maar zei dat in Groot-Ammers vaker trapliften in huizen zijn geplaatst. Maar na contact hierover, bleek de stichting na overleg met de gemeente Molenlanden toch geen aanpassingen te willen doen.
Buitenspel gezet
Niels voelt zich buitenspel gezet en heeft om een persoonlijk gesprek gevraagd. Deze is vooralsnog niet ingepland. Wel heeft hij een alternatieve woning met aanpassingen aangeboden gekregen, 15 kilometer verderop. Die plek heeft hij niet kunnen bezichtigen, omdat hij hier nooit een adres voor heeft gekregen. Hij staat er wel voor open, maar vindt het jammer dat de corporatie aan zijn wens is voorbijgegaan. Giessenberg is namelijk een halfuur extra reizen naar werk en vrienden.
Onbegrijpelijke beslissing
Belangenvereniging Ieder(in) vindt de beslissing onbegrijpelijk en vindt dat corporatie en gemeente onvoldoende hebben meegedacht. “Betrek mensen met een beperking en zorg dat ze de oplossing krijgen die zij nodig hebben. Schiet hier niet in een bureaucratische kramp dat het niet kan, maar denk mee over wat nodig is.”
Inmiddels zijn Molenland en woningstichting Lek en Waard Wonen tot het inzicht gekomen dat ze met Niels hadden moeten praten voordat ze de woning afwezen.
Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky